CHP’li Demirtaş, mesajında; “Bundan tam 29 yıl önce, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait Kozlu Müessese Müdürlüğü’nün kömür ocağında meydana gelen grizu faciasında 263 maden işçisi hayatını kaybetmiştir. Arama kurtarma çalışmaları yıllarca sürmüş, son maden şehidi faciadan ancak beş yıl sonra ocaktan çıkarılabilmiştir. Bu trajedi belleklerimizden hiçbir zaman silinmeyecektir” dedi. Ünal Demirtaş, şunları ifade etti;
KÖMÜRÜN BAŞKENTİ ZONGULDAK
Taş kömürü hem Zonguldak için hem de ülkemiz için önemi tartışılmaz bir enerji kaynaktır.  Zonguldak geçmişten bugüne, sahip olduğu geniş yeraltı kaynaklarını ülkemizin hizmetine sunmuştur. Emeğin ve kömürün başkenti Zonguldak’ta, yerin yüzlerce metre altında madencilerimiz, dünyanın en zor ve en tehlikeli işini yapmaktadır. Madencilerimiz, ellerinin karası, alnının teri ile çocuklarının ve ailelerinin geçimini sağlamak için çok zor koşullarda çalışmaktadır. Bugün ülkemizde madenlerimiz ve madencilerimiz hala daha yaşanan kazalarla gündemdedir. Oysa çağımız koşullarında işçi sağlığı ve iş yeri önlemleri ile yaşanacak kazaların önüne geçmek mümkündür. Kar hırsının insan hayatının önüne geçmediği işçi sağlığının önemsendiği, işyeri önlemlerinden taviz verilmeyen bir çalışma ortamı sağlanmalıdır. 21 inci yüzyılda maden kazalarındaki işçi ölümleri asla kader değildir.
TTK’NIN İŞÇİ AÇIKLARI GİDERİLMELİDİR
2002 yılında TTK’da 18 bin işçi çalışırken bugün işçi sayısı 7.727’ye gerilemiştir. Oysa kurumun norm kadrosu 14 bindir. Bugün itibarıyla Kurumun 5.159 yer altı üretim işçisine ihtiyacı vardır. Bu durum taş kömürü üretimini de etkilemektedir. Zonguldak’ın en temel geçim ve istihdam alanı olan Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun 5 bin 159 üretim işçisi açığı acilen giderilmelidir.
Bu duygu ve düşüncelerle 29 yıl önce Kozlu, 38 yıl önce Armutçuk faciasında kaybettiğimiz maden işçilerimiz başta olmak üzere şimdiye kadar yitirdiğimiz tüm maden şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum."

Editör: TE Bilisim