TBMM, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Sözcüsü Ünal Demirtaş,14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. CHP'li Demirtaş, 1 milyon 100 binin üzerinde sağlık çalışanının bulunduğu Türkiye'de 19 yıldır uygulanan yanlış  politikalar nedeniyle sağlık sisteminin büyük bir çıkmazda olduğunu belirtti.              

Ünal Demirtaş; “Bu yanlış sistem, özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişememesine, yeterli ve kaliteli sağlık hizmeti alamamasına neden olmaktadır. Öte yandan, bu durum, hem kamu maliyesine hem de vatandaşlarımıza bireysel olarak ekonomik anlamda büyük bir yük getirmektedir. Bugün itibarıyla sağlık sistemimiz, bir kara deliğe dönüşen şehir hastanelerinin ağır ekonomik yükünü kaldıramayacak bir noktaya gelmiştir. Eğer bu yanlış sistemden geri dönülmez ise sağlık sistemimiz önümüzdeki yıllarda iflas etme riskiyle karşı karşıya kalacaktır” dedi.                

"387 SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ"

Ünal Demirtaş mesajında korona virüsle mücadelede sağlık çalışanlarının üstlendiği ve büyük bir özveriyle yerine getirdiği hayati sorumluluğa da dikkati çekti. Demirtaş, "Sağlık çalışanları Covid -19 salgınının ülkemizde ilk görüldüğü andan itibaren salgınla mücadelede en önde, en önemli ve en kritik rolü fedakârca üstlenmişlerdir. Hemşiresinden doktoruna, hasta bakıcısından memuruna, aile hekiminden filyasyon ekiplerine, temizlik görevlisinden başhekimine kadar tüm sağlık çalışanları bu mücadelenin kahramanıdırlar. Ülke olarak onlara minnet borçluyuz.  Salgından önce de sağlık çalışanlarının çözülmeyi bekleyen pek çok sorunları var iken Covid -19 salgınıyla bu sorunlara yenileri eklenmiş, sorunları büyümüş ve sağlık çalışanları tükenme noktasına gelmiştir. Kötü yönetimin faturasını maalesef sağlık çalışanları ödemektedirler. Pandeminin başından bu yana 387 sağlık çalışanı yaşamını yitirmiştir” ifadelerini kullandı.

"MESLEK HASTALIĞI SAYILMALI"

CHP'li Demirtaş, "Hakları ödenmez denilen sağlık çalışanlarının hakikaten hakları ödenmemiş, fedakârca yaptıkları çalışmalarının karşılığında kendilerine vaat edilen ek ücretleri zamanında, tam, eşit ve adil olarak verilmemiştir. Tüm zorluklar karşısında görevlerini yapmada bir an bile tereddüt etmeyen sağlık çalışanlarının ekonomik hakları verilmeli, özlük hakları iyileştirilmelidir" dedi. Hayatını kaybeden sağlık çalışanları için Covid-19 meslek hastalığı kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Ünal Demirtaş,  toplum sağlığı için kendi hayatlarını feda eden sağlık çalışanlarının geride kalan yakınlarına sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.                 

Zonguldak Milletvekili Demirtaş, "Tüm sağlık emekçilerinin 14 Mart Tıp Bayramını kutluyor, başta salgın döneminde kaybettiğimiz 387 sağlık çalışanımız olmak üzere görevleri başında hayatını kaybeden bütün sağlık çalışanlarını minnet ve rahmetle anıyorum.” dedi.

Editör: TE Bilisim