Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik Arama (MTA) da çalışan üyelerin de içinde bulunduğu yaklaşık 200 bin kamu işçisini kapsayan Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde TÜRK-İŞ ile Hükümet arasında yürütülen müzakereler sonucunda anlaşma sağlanarak, çerçeve protokolü imzalandı.

Başbakanlıkta düzenlenen imza törenine Başbakan Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, Genel Maden İş Genel Başkanı Ahmet Demirci ve Türk-İş Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulunda görev alan diğer sendikaların genel başkanları ve üst düzey bürokratlar katıldı.

 

Hükümet ile Türk-İş arasında imzalanan çerçeve anlaşma protokolu ile; ücretlere birinci yıl; 1 Ocak -30 Haziran dönemini kapsayacak birinci 6 ay için yüzde 7.5, 1 Temmuz 2017- 31 Aralık 2017 ikinci 6 ay için yüzde 5 artış yapılacak. Ancak enflasyon yüzde 5'i geçtiği taktirde aşan kısmın tamamı sonraki dönem ücret zammı oranına ilave edilecektir.

  1. Yıl birinci 6 ay için (1 Ocak 2018-30 Haziran 2018) yüzde 3,5 artı enflasyon farkı, 2. Yıl ikinci 6 ay için yüzde 3.5 artı enflasyon farkı eklenecek.

Ayrıca; Denge ödeneği 500 TL'den 750 TL'ye yükseltildi.

Yine aylık brüt çıplak ücretleri 3000 TL'nin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretleri 3000 TL'yi geçmemek üzere 90 TL/ay iyileştirme yapılmıştır.

Sendikamız Yönetim Kurulu ve Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile yapılan görüşmede, Çerçeve Anlaşma Protokolu dışında, yer üstünde çalışan üyelerimiz için çıplak brüt yevmiyesi 90 TL'nin altında olanlara ayrıca aylık 90 TL iyileştirme yapılması karara bağlanmıştır.

Ayrıca ücretlere ilave olarak ödenen sosyal zamlarda da ücretlere yapılan zam oranında artışlar sağlanmıştır.

Önümüzdeki günlerde belirlenecek bir tarihte Sendikamız ile Kamu İş arasında yapılacak görüşmelerle TTK ve MTA TİS imzalanacaktır.

Editör: TE Bilisim