Zonguldak, Bartın, Karabük bölge Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Önder Alkan, dişi hayvanların kurban kesiminin yasaklanması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"HAYVANLARDAN İNSANLARA GEÇEN ATEŞLİ HASTALIKLARA DİKKAT"

Alkan, Dinen kurban olmanın belli bir kriterleri vardır. Tarım il müdürlükleri tarafından kurban pazarlarında görevli veteriner hekimleri vardır. Bu görevli veteriner hekimler, hayvanların sağlığını kontrol eder. Bizim bu noktada vatandaşlarımıza önerimiz hayvan pazarlarından ve veteriner kontrolü olan yerlerden hayvan almaları gerekir.
Veteriner kontrolü olmadan dışarıdan hayvan alınacaksa mutlaka bir veteriner hekim getirip hayvanın muayene ettirsinler. Çünkü çeşitli hastalıklar vardır. Hayvanlardan insanlara geçen ateşli hastalıklar var ve bu tarz hastalıkların olmaması gerekiyor. Çünkü kurbanda çok da sağlıklı bir şekilde mezbahanelerde kesilmiyor hayvanlar.
Mahallelerde kontrolsüz kesilen hayvanların ceza işlemleri var. Ama yine vatandaşlarımız her kurban bayramında olduğu gibi mahalle aralarında ve bahçelerde kendileri kurban kesme işlemini gerçekleştiriyorlar. Vatandaşların bu konuda dikkat etmesi gerekitiğini belirtti.

"DİŞİ HAYVANLARIN KURBAN EDİLMESİ YASAKLANDI"

Öte yandan, Kurban Bayramın da dişi hayvanların kurban edilmesinin yasaklandığını söyleyen Alkan, "İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ve dolayısıyla il müdürlükleri tarafından yasaklanmıştır. Bunun sebebi dişi hayvanların damızlık olarak kullanmamız ve hayvan sayısını önümüzdeki yıllarda arttırmamız dan dolayı kaynaklanmıştır.
Ülkemiz açısından çok önem arz etmektedir. Vatandaşlarımızın diş hayvanlarını kurban etmek istemeleri onları kurbanlık olarak satmış ya da satacak olmaları bir sıkıntı arz ediyor bunun için tarım il müdürüklerine müracaat edip hayvanların damızlık olup olmadıklarını veteriner hekimlere kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Dolayısıyla bir dişi hayvanın bir mahalle arasında kesilmesinin cezası yaklaşık 8000 TL civarındadır. Tarım il Müdürlükleri dişi hayvanların pazarlarda ve mezbahanelerde kesimini engelleyeceklerdir. Vatandaşlarımızın bu konuda dikkat etmesi gerekiyor" dedi.

Editör: TE Bilisim