Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, Perakende Ticaret yapan tüm işletmelerinin 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 54. Maddesi gereğince satışa sunduğu ürünlerin satış fiyatını, birim fiyatını, indirimli satıyorsa indirimden önceki fiyatını, indirim süresini ve stok sayısını tüketicilerin görebileceği ve anlaşılır şekilde göstermeleri gerektiğini söyledi.

BİRİM FİYATLAR ETİKETLERDE ZORUNLU

İsmail Maden, "Perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde tüketicinin ödeyeceği tüm vergiler dâhil satış fiyatı ve birim fiyatını (sıvılarda bir litre, ölçüde bir metre, ağırlıkta bir kilogram gibi) gösteren, üretim yeri ve ayırıcı özelliklerini içeren etiket konulması; etiket konulması mümkün olmayan hâllerde aynı bilgileri kapsayacak şekilde ve birkaç ürünün birlikte oluşturulacak listelerin kanun gereği görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması gerekmektedir.

UYGUN OLAN TÜKETİCİYE UYGULANIR

Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyatın uygulanmalıdır. Ürünün kasa fiyatı raftakinden uygun olduğunda kasa fiyatından, raf fiyatı uygun olduğunda raf fiyatından tüketiciye verilmesi gerekmektedir. İşveren uygun fiyattan vermekten kaçınamaz ve ürünü satmaktan da vaz geçemez.

STOK SAYISI BELİRTİLMELİDİR

İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatının indirimden önceki fiyatının ve indirim oranının aynı yazı karakteri ve büyüklükte gösterilmesi gerekmektedir. Fiyat indirimlerinin yer aldığı reklamlarda indirimin başladığı ve bittiği tarih ile sınırlı stok varsa stok sayısının yazılması zorunludur. Aksi takdirde işletmelerimiz elindeki stok bitse bile satıştan kaçınamazlar.

CEZAİ ŞARTLARI AĞIR

Bakanlık tarafından yapılan denetimde ya da tüketicilerin şikâyeti üzerine yapılacak denetimlerde Fiyat Etiketi, Garanti Belgesi, Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Yönetmeliklerine aykırı hareket edilmesi durumunda 2018 yılı için satılmaya hazır, rafta bulunan ürünlerin adedince her ürün başına 274,00 TL idari para cezası öngörülmüştür."

Editör: TE Bilisim