Zonguldak’ta Pandemi döneminin başında bu yana ilk PCR Laboratuvarı Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde hizmete açılırken tüm şehrin yükünü çekmesi sebebiyle zaman zaman aksaklıklar yaşanıyordu.

Zonguldak yerel sağlık kaynakları tarafından edinilen bilgilere göre Atatürk Devlet Hastanesi’nin Site’de bulunan ek binasında hizmet verecek olan PCR Laboratuvarının haftaya açılışının yapılacağı açıklandı. Zonguldak’ta COVİD19 ile mücadelede hizmet verecek olan ikinci laboratuvar olma ünvanı taşıyacak olan hizmet binasında ana cihazların alındığı ufak tefek eksikliklerin giderilmesinin ardından tam kapasite ile çalışmaya başladığı öğrenildi.

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesinde hizmet veren PCR Laboratuvarı Zonguldak’ın tüm test yükünü çekerken oluşan yoğunluk sebebiyle test sonuçlarının bazen iki günde çıktığı bunun da Filyasyon ekiplerinin gecikmesine sebep olduğu biliniyordu. Atatürk Devlet Hastanesinden alınan numunelerin BEÜ Laboratuvarına ulaşması 9 saati bulurken bu sürelerin COVİD19 mücadelede zaafların yaşanmasına sebep oluyordu.

Zonguldak’a kazandırılacak olan ikinci bünyesinde Moleküler PCR Laboratuvarında sonuçların 3 saatte açıklanacağı belirtilirken aynı anda 72 kadar numunenin sonuçlarının belli olacağı belirtildi. Test sonuçlarının kısa zamanda gelmesi ise coronavirüsle mücadelede sağlık yetkililerinin elini güçlendirecek. BEÜ’den zaman zaman geç çıkan test sonuçlarından pozitif olanları hastalığın yayılımını hızlandırabiliyordu. Yeni tesis ile birlikte erken çıkacak sonuçlar ile birlikte Filyasyon ekiplerinin daha hızlı hareket geçebileceği ve gerekli önlemleri daha çabuk alacağı açıklandı.

Editör: TE Bilisim