Günarslan: "Zekât dinimizin önemli görevlerin den bir tanesi.  İçinde bulunduğumuz Ramazan Ayı içerisinde nisap miktarına ulaşan kişiler zekâtını vermeye devam ediyor.. Peki sektörümüzü ilgilendiren Emlak’ın Zekatı nasıl oluyor bir kaç soruyla aşağıda açıklamaya çalışalım. 
Konut için Zekât Verilir mi? 
Mecburi ihtiyaçlardan dolayı oturduğunuz konuta zekât vermezsiniz. Bu gibi durumlarda konutu ticaret amacı için kullanmadığınız sürece zekât nisabı olarak hesaplanmıyor. Zekât verilebilmesi için ( Farz olması ) şartlardan bir tanesi de nisap miktarının çoğalıcı olmasıdır. 
Bu gibi ev arsa gibi malın kullanıldığı zamanlarda zekât verilmez. Fakat bu gayrimenkullerin satılması durumunda zekât verme miktarına ulaştığınızda ve bu miktarın 1 yıl süre beklettikten sonra zekât vermek mecburi olur. 
Zaten genel olarak zekâtın farz olabilmesi için gayrimenkulün zaruri ihtiyaçlardan fazla olması gerekmektedir. 
Konut Almak için Biriktirilen Paraya Zekât Düşer mi? 
Bir insanın yemesi içmesi giyinmesi, eğitimi, oturma ihtiyacı ( konut ) gibi durumlar için nisap miktarı yetişse dahi zekât ödemek durumunda kalmazlar.  Konut için biriktirilen para, herhangi bir yerle anlaşılmışsa, kooperatif vb  gibi kurumlara borçlanılmışsa, konut için biriktirilmiş ve üzerinden 1 yıl geçmiş olan paranın zekatı verilmez.  Bu konuda ince nokta ise, Ev almak için sadece altın ve para biriktirilirse ve kooperatif, müteahhit vb gibi kurumlarla hiç bir bağlantı yapmamışsa biriktirdiği altın veya para nisap miktarına ulaşıp üzerinden bir sene geçmişse zekat ödemek durumundadır. 
Birden Fazla Konut için Zekât Verilir mi? 
Satılmak veya kira getirmek için olmayan gayrimenkullerin zekatı verilmez. Burada püf noktası olarak ihtiyaç olarak kullanılabilir olup, ticaret amacı gütmemesi gerekmektedir. Aldığınız konutu yarın bir gün satmak amaçlı ve dolayısıyla kar yapmak amaçlı alıyorsanız burada bir ticaret doğduğu için zekata tabi olmak gereklidir. 
Kira Gelirli Daireye Zekât Verilir mi? 

Yukarıda bahsettiğimiz gibi zekâta tabi olmak için “artıcı ve gelir sağlayıcı” olmasıdır. Bununla birlikte, kiraya verilen gayrimenkulün, safi geliri, yıllık olarak nisap miktarına ulaşıyorsa onda biri, bürüt olarak hesaplanırsa yirmide biri olarak zekât hesaplanıp verilir."

Editör: TE Bilisim