Zonguldak’ta taşkömürünün yaklaşık 190 yıl önce bulunmasıyla birlikte kentte uzun yıllar üretim sürdü. 5 bini aşkın maden şehidi veren kent, kömürün ülke ekonomisine kazandırılmasıyla adeta lokomotif görevi gördü. Önceleri yabancı şirketler tarafından kömür üretilen Zonguldak’ta, 1983 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Taş Kömürü Kurumu Genel Müdürlüğü kuruldu. Redevans (kiralama) usulü kurulan özel şirketler de TTK ile birlikte havzada uzun yıllar kömür üretimi gerçekleştirdi.
Doğalgazın yaygın kullanımı ile adeta gözden düşen taş kömürü, kullanım alanları iyiden iyiye azaldı. Zonguldak ekonomisinin binek taşı olan taş kömürünün kullanım alanları bir bir düşerken, Zonguldak’ta doğalgazı bulunmayan okullarda kullanmak üzere, Manisa’nın Soma ilçesinden binlerce ton linyit kömürü Zonguldak’a getirildi. 
Tırlar ile  Zonguldak’a getirilen binlerce ton kömür okullara dağıtılırken. İl Milli Eğitim Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre, kömür ihalesinin Bakanlık tarafından yapıldığı ve kömürlerin Zonguldak’ta katı yakıt ile ısınan okullara dağıtıldığı öğrenildi. 
Erdemir ve Kardemir'in yanı sıra, Zonguldak’ta özel sektöre ait iki termik santralde , Kolombiya’dan, Amerika, Rusya Güney Afrika’dan kömür ithal ediyor.

Editör: TE Bilisim