Madenci Anıtı'nda yapılan açıklamada okul mezunları "Kentimizin en güzide eğKADİM MELSitim kurumlarından biri olan, Yayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin (Kız Meslek Lisesi) tarihçesi 1940’lı yıllara kadar dayanmaktadır. Cumhuriyet döneminde; Zonguldak şehir merkezinde Akşam Kız Sanaat Okulu adı altında, 1941-1942 eğitim-öğretim yılında eğitime başlanmıştır. Sonraki yıllarda, Kız Sanaat Okuluna artan talep ve fiziki koşullarda nitelik ve nicelik olarak genişleme-büyüme ihtiyacı, yeni atölyeler-makine teçhizat gereklilikleri sonucunda 1963-1964 eğitim öğretim yılında , şu anda halen eğitim –öğretim faaliyetlerine ev sahipliği yapan –devam eden Yayla mahallesindeki Kız Meslek Lisesi binasında Kız Enstitüsü olarak eğitim-öğretim çalışmaları başlamıştır. 1960 yılında projelendirilen bu özgün yapının mimarı da bir kadındır.

Cumhuriyet döneminin modernist yapılarından olan okul binamız tekil mimari özelliğe sahiptir ve özgün tasarımı itibarı ile benzersizdir. O tarihten günümüze rivayet edildiği üzere mimar yapıyı tasarlarken yarım ay-hilal şeklinde hem Bayrağımıza atıf yapılmış hem de “Anne Kucağı” betimlemesi yapılmıştır. Geçmişten günümüze gerçekten, okulumuz bizim için bir yuva-anne kucağı olmuştur. Cumhuriyet döneminin 1960’lı yılları ve köyden-kente yaşam biçimlerinin –yaşam tarzlarının-folklorik unsurlarının modernize edilerek genç kızlarımıza kültürel miras-hafıza kazandırarak, geleneksel sanat-zanaatlarımızın ileriye taşınmasında önemli rol oynamıştır-oynayacaktır.

Günümüzde de özellikle muhafazakar ailelerin-kırsalda yaşayan ailelerin kız çocuklarının eğitimleri ile ilgili tercihleri Kız Meslek Liseleri (Kız Meslek Lise Ortaokulları) olmuştur-olmaktadır. Ülkemizde kız çocuklarının okuma oranının artırılması hususunda kız meslek-ortaokullarının misyonu yine yadsınamaz bir gerçekliktir. Sağlıklı bir toplumun temel taşı sağlıklı bir ailedir.Ailenin de yapıcı-yönlendirici-eğitici görevini “Annelik” vasfıyla “Kadın” yüklenmiştir. Kız çocuklarımız toplumun en önemli temel taşı-nesilden nesile kültür aktarıcısıdır. İyi eğitilmesi-donanımlı olması-meslek sahibi olması her şeyden önce sosyal fayda-toplum yararı-kültür aktarımı-taşıması açısından çok önemlidir.

Kadınlarımızın-kızlarımızın örgün ya da yaygın eğitim kurumu olan Zonguldak Kız Meslek Lisesinin ticari –politik-kişisel rantlar için , ya da altında her ne sebep barındırıyorsa “Okul Binası Üzerinde Yapılan Bazı Söylemler ve Yıklıması-Yerine Otopark vs. Yapılması Hususundaki Bazı Tasarruflar” biz “Zonguldak Kız Meslek Lisesi Mezunları” için kabul edilemez bir durumdur. Zonguldak Kız Meslek Lisesi, Türk-Anadolu Kültürümüzün manevi ruhunu taşıdığı gibi Cumhuriyet tarihimizin önemli kazanımlarından biridir. Okul binasının şehir-kent içindeki yeri, eğitim için kırsaldan-köyden-köşkten gelen çocuklar-genç kızlar için modern şehir hayatı ve de modern bir yerleşke (Fener Eğitim Bölgesi ) olması açısından da önem arz etmektedir.

Orta Asyadan göçen ve Anadolu’da Yurt kuran , yurt kurduğu topraktan boya üreten, yetiştirdiği keçiden kıl-yün eğirip boyayayan, çadırını diken, eyin başının ipliğini topraktan yetiştiren ve diken, Anadolu Medeniyetinin ilk kız eğitim kurumu “Anadolu Bacıları Teşkilatı-Bacıyan-ı Rum”, bugün modern dünyada sadece isim değiştirmiş, gelişen teknoloji ile ürettikleri de evrilmiş-gelişmiştir. Anadolu Bacılarının torunları bu gün aynı üretken kimliği ile gerek aile gerekse ülke ekonomisine katkı koymak üzere nitelikli insan gücü olarak, kimi bilgisayarda nakış tasarlamakta kimi geleneksel nakış yapmakta, kimi moda tasarlamakta kimi dikiş dikmekte, çocuk gelişimi alanında yetişmekte, turizm sektörüne nitelikli yiyecek-içecek hizmeti vermekte, kadim mesleklerden kuyumculuk alanında yetişmekte, bu zamana kadar alaylı olarak yetişen güzellik uzmanlığı-saç bakım-kuaförlük alanında eğitim görmektedir. Kısaca onlar, kültürümüzü geleceğe taşıyan-taşıyacak birer kültür neferidir. Ve eğitim aldıkları yer bina değil , hepimiz için bir YUVA-KÜLTÜR MİRASIDIR.

Ayrıca, güncel olarak-ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu
COVID-19 PANDEMİ sürecinde Kız Meslek Lisesi eğitim kadrosu –Vefa Grubu olarak önemli bir başarıya imza atmış, pandeminin en yoğun yaşandığı dönemde gönüllü olarak sağlık çalışanları için MASKE ÜRETİMİ YAPMIŞLAR AYRICA YİYECEK-İÇECEK BÖLÜMÜ VARDİYALI ÇALIŞAN SAĞLIKÇILARA GÖNÜLLÜ OLARAK PASTA BÖREK-YEMEK İMKANLARI SUNMUŞLARDIR.

Kent hafızasında Kız Meslek Lisesi yani Yayla Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasının, hem tarihsel, kültürel değer taşıması hem de yapısal olarak dönemin özgün mimari özelliklerini yansıtan, yapı stili bakımından tekil örnek taşıması açısından tescil edilmesi kentsel simge anlamında çok büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple, 13.05.2019 tarihinde ZOKEV tarafından “Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne” Tescil Başvurusunda bulunulmuş, 29.11.2019 tarihinde Kurul okulun tescilinin uygun olduğuna ve tescil işlemlerinin başlatılmasına karar vermiştir. Ancak, Kurul aldığı ara karar ile Zonguldak Belediyesinin yapının sağlam olmadığı, çevredeki inşaat faaliyetlerinden etkilendiği gerekçesiyle deprem raporunun hazırlanmasını istemiştir. Kurul başvurusu üzerinden 1 (bir) yıl geçmişken 2020 Mayıs ayında sürpriz bir kararla ilk tescil kararının tam tersi bir karar ile kurumlardan istenen bilgilerin gelmediği, yerinde tekrar incelendiği ve tescile uygun olmadığına hükmetmiştir.

Kent kültürel hafızasında böylesi bir önemli yeri olan Kız Meslek Lisesi Binasının Kültür Mirası-Varlığı olarak tescil işlemleri ve sonrasında tescil kararının yeniden düzenlenmesi gibi olumsuz-karmaşık süreç yaşanırken; özellikle 2020-2021 eğitim öretim yılı hazırlık çalışmaları kapsamında, lise tercihi için “Alan Tercihi –Lise Tercihi” yapacak ortaokul mezunu genç kızlarımız ve ailelerinin kafaları suni bir gündem ile karıştırıldığını ve okulumuzun gençler tarafından tercih edilmesi noktasında sorun yaşanacağı kanaatini taşımaktayız.

Sözde popüler siyaset yapan güya kentimizin-şehrimizin önemli meselelerine parmak basan-önemli tespitler yapan ya da misyonunun bu olduğunu sanan sözde makale yazarı, bir yıkım kararının durdurulması ve Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün tescil gerekçesinin ardından, yukarıda da anlatıldığı üzere böylesi manevi öneme haiz bir eğitim kurumunun yıkımını , daha önceki bir tarihte yıkılan bize göre emekçi kadınların-kader kurbanlarının özel-mahrem ticarethanelerinin yıkımı ile aynı kefeye koyarak , sözüm ona anlatım bozukluğuna-ifade kaymasına atıf yapmıştır. Erkek egemen zihniyet-bağnaz zihniyet sapla samanı bile yine kadın üzerinden ayıramamış ve karman karıştırmıştır.

Anadolu Bacılarının yeni kuşak torunları olarak biz “Kız Meslek Lisesi” mezunları bu benzetmeyi her ne şekil ve şartta yapılırsa yapılsın kabul etmiyoruz.

Kız-kadın eğitim kurumunun hatıra değeri-kültür mirası ifade karmaşasını, genelevin hatıra değeri yok mu benzetmesi yapacak kadar basit düşünen –meseleyi uçkur seviyesine düşürüp, seviyesiz çıkarım-tespitte bulunan zihniyetleri kınıyoruz.

Editör: TE Bilisim