Kaplancan yaptığı açıklamada: "Filyos Projesi kapsamında ilan edilen Endüstri Bölgesinde ilan edilen iş kollarına ve yürürlükteki planlama ilkelerine uymayan bir sürecin son halkası olan Tosyalı Gübre Fabrikasına ilişkin yaşanan oldu bittiler hepinizin malumudur.
Bizlerin yıllardır ısrarla üzerinde durduğu kirli sanayinin artık bu havzaya getirilmemesi taleplerine karşın sözkonusu tesisin tüm yasal süreçlerin pas geçilerek alelacele uygulamaya çalışılmasını reddediyoruz.
Son yayınlanan Nihai Rapor ile bir kez daha tasaların çiğnenmesini esefle kınıyoruz.
Bakanlığın gücünü aldığı 04.07.2011 tarih ve 644 sayılı yasa ve 17.08.2011 tarih ve 648 sayılı yasalar ve 29 Ekim 2021 tarihli ve 31643 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 85 sayılı Cumhurbaşkanlığı Karanamesi ile Bakanlığın teşkilat ve görevleri sıralanmış, ÇED süreci de gerek yasasında gerekse Uygulama Yönetmeliğinde açıkça ifade edilmiştir.
Bu noktadan hareketle mevzuatında mutlaka gerçekleştirilmesi gereken "Projelerin ÇED sürecinde Halkın Bilgilendirilmesi" ilkesinin açıkça çiğnenerek Bakanlığın reesen bu süreci ortadan kaldırdığı görülmektedir.
Zaten bu havzaya ÇED Yönetmeliğinin EK-1 Listesinde yeralan kirli bir sanayinin yeralamayacağı mevzuat tarafından da belitilmişken ve bir oldu bitti ile yerleştirilmeye çalışılırken bu konuya sessiz kalmamız beklenemez.
Değerli Platform Üyeleri, 
İlimize, tarım arazilerimize, sulak alanlarımıza, denizimize, yaban hayatının RAMSAR Sözleşmesi ile korunmasını ülke olarak imza altına aldığımız ilkelerine ve çocuklarımızın geleceğine kastedeceği bugünden belli olan bu projeye tüm üyelerimizin her ortamda ve platformda tepki göstermesini, gerek yazılı gerekse görsel basında bu kirli sanayiye hayır demesini bekliyoruz. 
Bu konuda paydaşımız olan Zonguldak Çevre Koruma Derneği ve TEMA ile ortak hareket etmek üzere bundan sonraki süreçlerdeki sonuna kadar itiraz eden girişimlere destek sağlamayı görev biliyoruz.
Özellikle sorumlu ve kamuoyu nezdinde kanaat sahibi üyelerimizin tüm basın ve yatın organlarında bu konuya değinmelerini ve itirazlarımızı yüksek sesle ifade etme beklemekteyiz. Sevgi ve saygılarımla."

Editör: TE Bilisim