Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Kimyasal, Biyolojik, Radyasyon ve Nükleer Tehlikeli Maddeler (KBRN) tatbikatı gerçekleştirildiği bildirildi.
Ereğli Devlet Hastanesi Başhekim Vekili Vildan Türkeli, hastane bahçesinde gerçekleştirilen tatbikatın ile ilgili açıklamasında, KBRN tehlikeli maddeleri içeren durumlarda, konuya muhatap ekiplerin ekiplerinin olaya maruz kalan şahıslar üzerinde bütün tıbbi müdahaleleri gerçekleştirdiğini söyledi.
Sanayi bölgelerinde bu tür olayların yaşanabileceğini anlatan Türkeli, şöyle dedi:
"Sanayi bölgesi olması nedeniyle Ereğli'de de bu tür olayların yaşanılması kaçınılmazdır. Böyle durumlarda karşılaşıldığında neler yapmamız gerektiği hastanemizin afet planında açıkça belirtiliyor. Fakat pratik uygulamalarda öngörülemeyen bazı aksaklıklar meydana gelebiliyor. Bu aksaklıkların daha önceden tespiti ve birimler arasında koordinasyonun sağlanması için zaman zaman tatbikatların yapılması gerekiyor."

GERÇEĞİNDEN EKSİĞİ YOKTU!
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, (AFAD) Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, 112 acil servisi ekiplerinin katıldığı tatbikatta, hazırlanan senaryo gereği Karadeniz Ereğli Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir boya fabrikasında yangın meydana geldi. Yangının ardında oluşan patlama ile kimyasal ve biyolojik maddelere maruz kalan 2 işçiye ekipler müdahalede bulunurken, çevrede ise geniş güvenlik önlemi alındı. AFAD ekiplerinin özel kıyafetlerle girdikleri olay mahallinde, gazdan etkilendikleri düşünülen şahısları, oluşturulan özel çadıra taşıdılar. Burada ilaçla dezenfekte edilen yaralılar özel kıyafetler giydirilerek sedye ile UMKE ve 112 Acil sağlık ekiplerine teslim edildi.

Hastanedeki özel bölüme alınan yaralıların tedavisine başlanırken, senaryo gereği olayı duyan yaralı yakınları geldikleri olay yerinde yakınlarını bulmak isterken polis ve güvenlik görevlilerine zor anlar yaşattı.

Bu sırada itfaiye ekipleri de fabrikadaki müdahalede bulundukları yangını söndürdü. Zaman zaman gerçeği anımsatan tatbikat sırasında, insansız hava aracı ile havadan görüntülendiği gözlendi.

Tatbikatın ardından, katılanlar ve hastane personeli, Acil Servis önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Editör: TE Bilisim