İnanış Gazetesi köşe yazarı Nezih Varol bir fotoğraf ile birlikte bazı bilgiler yolladı. Köşesinde yayınlamak üzere bir makale hazırladığını makaleye konu olan Mürüvvet İlhan hanımın Zonguldaklı olabileceğini, bu konu hakkında araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Babasına ait 1935 tarihli “Mithatpaşa İlkokulu’nda” çekişmiş hatıra fotoğrafında Mürüvvet hanımın olduğunu ve babasının zaman-zaman bu fotoğrafa bakıp duygulanıp göz yaşlarına boğulduğunu belirtti…

Konunun araştırılması adına, babasından kalan fotoğraf karesiyle birlikte bizim elimizde bulunan Mürüvvet hanımın fotoğrafını sizlerle birlikte araştırmak üzere sunuyoruz.
Nezih Varol beyin makalesinin tamamı önümüzdeki günlerde İnanış Gazetesindeki köşesinde yayınlanacak. Biz makalenim bir bölümünü konunun netlik kazanması düşüncesiyle sunuyoruz…


“Kıbrıs’a her gittiğimde ziyaret ettiğim yerlerin başında ‘Barbarlık Müzesi’ gelir. Barbarlık Müzesi dendiğinde ilk akla gelen bundan 56 yıl önce Rum çeteciler tarafından evinin küvetinde üç çocuğu ile katledilen Mürüvvet İlhan gelir. Tarihe ‘Kanlı Noel’ olarak geçen o gün Rum çetecilerden çocuklarını korumak için göğsünü siper eden ve vücudundan onlarca mermi çıkan Mürüvvet İlhan hakkında pek fazla bilgiye rastlanmaz. O’nun yerine yaklaşık üç yıl önce vefat eden eşi, dönemin Tabip Binbaşısı, emekli Tuğgeneral Nihat İlhan hatırlanır, anılır, özgeçmişi sayfa-sayfa verilir.

1924 yılında Harput’ta doğan Nihat İlhan, 1951 yılında tıp fakültesinden mezun olur, 1951-1952 yılları arasında Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde Tabip Stajyer Teğmen olarak staj yapar, 1952 yılı Haziran ayında Tabip Üsteğmen rütbesine yükselir ve kıta hizmeti için Zonguldak 29’uncu Bağımsız Ağır Uçaksavar Topçu Taburu’na atanır, üç yıllık kıta hizmetinin bittiği 1955 yılında Ankara GATA Hariciye Kliniği’nde asistan olarak çalışmaya başlayıp 1956 yılında Mürüvvet hanım ile evlenir. Bundan sonra kronolojik olarak Nihat İlhan’ın hayatı ve yaşadığı dram anlatılsa da ben tam burada, Mürüvvet hanımla evlendiği bölümde kalıyorum.

Nihat İlhan eşi Mürüvvet hanımla nerede tanışır? Mürüvvet hanım nerelidir? Kimlerdendir? Annesi, babası, kardeşleri kimdir? İşte bu soruların cevaplarını bulmak istiyorum. 20’li yaşlarımdaydım, rahmetli babam Hasan Sıtkı Varol, nam-ı diğer Yandım Hasan’la televizyon izliyoruz, haberlerde ‘Kanlı Noel’ anılıyor, Nihat İlhan’ın eşi Mürüvvet hanımın üç çocuğu ile katledilişi anlatılıyor, babam elinde eski bir fotoğrafa bakıp iki gözü iki çeşme ağlıyor. “Ne oldu baba?” diye sorduğumda hiç beklemediğim bir cevapla karşılaşmıştım, bu cevabı o gündür, bu gündür hiç unutmadım, “Mürüvvet benim sınıf arkadaşımdı” demişti.

Aradan geçen yıllar boyunca bu durum kafama fazlaca takılmadı, lakin her yıl, her Kanlı Noel anıldığında gerek Ulusal, gerek yerel medyada yer alan haberleri takip ettğimde Nihat İlhan’la ilgili birçok bilgiye rastlıyor, ama Mürüvvet hanımın kimliğiyle ilgili bir bilgiye ulaşamıyorum. Aklıma Mürüvvet hanımın Zonguldaklı olabileceği katılıyor. Babam, Mürüvvet hanımın sınıf arkadaşı olduğunu söylemişti! Eğer öyleyse Mürüvvet Hanım Zonguldaklı olabilir mi?

Kaynaklar; 1952 yılında Tabip Üsteğmen rütbesine yükselen Nihat İlhan’ın kıta hizmeti için Zonguldak 29’uncu Bağımsız Ağır Uçaksavar Topçu Taburu’na atandığını, üç yıllık kıta hizmetinin bittiği 1955 yılında Ankara GATA Hariciye Kliniği’nde asistan olarak çalışmaya başladığını ve 1956 yılında Mürüvvet hanım ile evlendiğini belirtiyor. Tabip Üsteğmen Nihat İlhan, Mürüvvet hanımla Zonguldak’ta tanışmış olabilir mi?Acaba Zonguldak eşrafından bir kız sevip evlenmiş olabilir mi? Evet, bence böyle bir ihtimal var. Elimde de 1935 tarihli, babamın zaman-zaman çıkarıp baktığı fotoğraf var. Bu fotoğrafta okulun tüm öğretmen ve öğrencileri bir arada bulunuyor…”

Mithatpaşa İlkokulunda okuyan Mürüvvet Hanımın evlenmeden önceki soyadı neydi?
Toplu çekilmiş hatıra fotoğrafında arkadaşlarından hayatta olan ve ya bilgisi olan var mıydı?
Bu trajedide hayatını kaybeden Mürüvvet Hanım Zonguldaklı mıydı?
Yüksek çözünürlüklü fotoğraf karesini ve diğer fotoğrafları yorumlar bölümüne yüklüyoruz, sizden gelecek bilgi ve yorumları takip ediyoruz…

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 25 kişi, gülümseyen insanlar

Kaynak: Zonguldak Nostalji

Editör: TE Bilisim