Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, kahveciler ve lokantacıların son durumu hakkında bilgi verdi. Sigara yasağından sonra kahvehanelerin büyük sıkıntılara girdiğini fakat çay ocaklarında bir artış olduğunu dile getirdi.


50'nin üzerinde kahvehanenin kapandığını belirten Küçük, ekonomik açıdan restoranların, lokantaların ve kahvecilerin zor durumda olduğunu söyledi.
Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, yaptığı açıklamada sigara yasağından sonra yaşanan durumu değerlendirdi. Başkan Küçük, "2009'da sigara yasağının çıkmasından sonra kahveci esnaf arkadaşlarımız maalesef işyerlerini kapattı. Zonguldak'ta yüzde 50'nin üzerinde kahvehane ve işyerleri kapanışları söz konusu olmuştur. Özellikle son 2 yıldır kahveci ve lokantacı esnafımız ekonomik açıdan zor durumdadırlar. Özellikle lokantacı esnafımızın kendi aralarında yaptığı rekabetten dolayı da istedikleri hasılatları ve paraları kazanamamıştır. Biz meslek odası olarak yasanın bize vermiş olduğu yetkiler dahilinde fiyat tarifelerini tespit etmiş üyelerimizin hak ve hukuklarını korumak adına fiyat tarifelerini çıkartmıştık. Vergilerini sigortalarını ödeyebilmeleri açısından, kiralarını ödeyebilmeleri açısından bu tarifeleri düzenledik. Maalesef üzülerek söylüyorum lokantacı arkadaşlarımız gıda üzerinde olan işletmelerimiz, Aperatif yiyecek satan işletmeler, dönerciler, çorbacılar ve lokantacılar kendi aralarında ki rekabetten dolayı bizim verdiğimiz fiyat tarifelerinin çok çok altında satışlar yaparak maalesef istenilen sonuç elde edilememiştir. Kendi emeklerinin karşılığını alamadılar. Buradan esnaf arkadaşlarıma sesleniyorum. Meslek Odalarımızın verdiği fiyat tarifelerine riayet etmelerini en azından kendi hukukları, kendi kazançları açısından bu tarifelere uymalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.


"SİGARA YASAĞI KAHVECİLERİMİZİ ETKİLEDİ"
Sigara yasağının en çok kahveci ve lokantaların etkilendiğini söyleyen Alparslan Küçük, " Ortalama 10 iş yerinden 4 veya 5'i kapandı. Mahallelerimizde bulunan kahvehaneler teker teker kapandı. Çok fazla kahvehanemiz kalmadı. 19 mahallemizde bulunan kahvehane sayısı çok az. Merkez köyleri de bizde dahil olduğu için merkez köylerimizde ki göç nedeniyle bir çok kahvehanemiz kapandı. Merkez'de zaten Çarşı içerisinde eskisi kadar çok kahvehanemiz kalmadı. Ağırlıklı olarak da sigara yasağının etkisinden dolayı çay ocağı üyeleri sayısında ufak bir artış oldu. Arkadaşlarımız çay ocağına yöneldi. Hem maliyet açısından hem de sigara içilmesi açısından çay ocağındaki işletme sayısında da tam tersi bir artış söz konusu oldu.


"ZONGULDAK BELEDİYESİ'NİN VİCDANINA SESLENİYORUM"
Katı atık bedellenin fazla olması kahve işleten işletmelerin üzerinde bir yük olduğunu söyleyen Küçük, "Esnaf odasına 2001 yılında göreve başladım.16 yıldır bu görevdeyim. İlk defa üzülerek söylüyorum bir çok kez Zonguldak Belediyesiyle üyelerimiz adına konuşmalarımız oldu. Üzülerek belirteyim son 2016- 1017 yıllarına ait Zonguldak Belediye Meclisi'nin almış olduğu katı atık bertaraf bedeliyle ilgili olarak en çok mağdur olan meslek odalarından biri Kahveciler ve Lokantacılar odası oldu. Özellikle kahveci arkadaşlarımız bu işleminden yüzde 99.9 etkilenmiştir. Metrekare de 6 lira 036 kuruş katı atıf bertaraf bedeli 2016 yılı bakanlığa sundukları raporda hazırladıkları bütçede 6 lira 036 kuruş olarak metrekarede bunu hazırladılar ve bakanlığa sundular. Bunu getirdiler yüzde 60'ını esnafımızın sırtına yük ettiler. Yani 50 metre bir kahvehane 300 lira gibi her ay katı atık bertaraf bedeli ödeyecekler. Gidelim Asma'da bir kahvehaneden çöpleri alalım tartalım. Merkez'deki kahvehaneden alalım tartalım. Bakalım ne kadar çöp çıkarıyor. Bu çıkardığı çöpe göre 6 lira alınır mı alınmaz mı bunun hesabını yapalım. Yani 200 çay satacak 15-20 kilogram çöp çıkarıcak, 50-100 metre kahve diye şöyle söyleyeyim bizim kahvehanelerimizin boyutları büyük . Niçin? Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nda çalışan 60 bin işçi var. Bu yüzden kahvehane sayımız fazla. Genelde kahvehanelerimiz 50 metre 100 metre kareye yakın alanları var. Kahvehanelerimiz aylıkk 600 lira gibi bir rakam ödeyecekler. Korkunç bir şey bu. Açık ve net bir şekilde söylüyorum. Bu kahveci esnafımızın sonu olmuştur. Üzümez'de ki Asma'da ki kahvehaneci arkadaşımız yılda 6 bin lira 8, bin lira, 10 bin lira gibi rakamlar ödeyecekler. Bunu hiçbir kahveci esnaf arkadaşımız ödeyemez. Bu özellikle söylüyorum bunu Zonguldak'ta bir meslek grubunun başkanı olarak söylüyorum herkesten rica ediyorum. Bürokratlardan, milletvekillerinde, Sayın Belediye Başkanı'ndan rica ediyorum. Artık rica ediyoruz yani esnafımızın sesini artık duysunlar. Rica ediyorum bir kahvehaneye girsinler, arkadaşım bu katı atık bedelleri için ne diyorsun. Biz bunu bunun için yaptık. Yasa böyle dediği için yaptık desinler. Kahveci arkadaşlarımız sigortasını ödeyemiyor, vergisini ödeyemiyor, odamıza yıllık aidatını ödeyemiyor. Esnafımız, lokantacılarda dahil olmak üzere ayda 300 lira 600 lira olan bu bedeli ödemek zorundalar. 2016-2017 yılında topladığımız dilekçelerde maalesef Zonguldak Belediyesi, Zonguldak Belediye Başkanı, Zonguldak Belediye Meclis Üyeleri gerekeni yapmamışlardır. Buradan vicdanlarına sesleniyorum. Zonguldak Kahveci ve Lokantacı üyelerimiz ve esnafının vicdanlarında kendileri mahkum olmuşlardır. Buyursunlar kahvelere gidebiliyorlarsa gitsinler. Gezebiliyorlarsa gezsinler." dedi.

Editör: TE Bilisim