Keleş: "21 Haziran 1921, Zonguldak'ta işgalci güçlere karşı verilen mücadelenin zaferle sonuçlandığı gündür. Aynı zamanda 21 Haziran, kentimizin ekonomisinin temeli olan taş kömürünü bulan Uzun Mehmet'i andığımız gündür. 

Bundan tam 100 yıl önce, milletimizin bağımsızlık ve özgürlüğüne sahip çıkmak için ortaya koyduğu azim ve kararlılığın en cesur örneklerinden biri Zonguldak'ta verilmiştir. Fransız işgalcilere karşı kahramanca mücadele edilerek, düşman esaretine son verilmiştir. 

Bu önemli gün aynı zamanda taşkömürünü bulan Uzun Mehmet'i anma günüdür. Taşkömürü Zonguldak'ımızın alınteri, mücadelesi, kentimizdeki ekonomik ve sosyal kalkınmanın temelini oluşturan milli servetimizdir. Taşkömürü hem Zonguldak'ımızın kalkınmasında hem de ülkemiz ekonomisinin lokomotifi olan ağır sanayide çok önemli bir yere sahiptir. 

Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Zonguldak'ımızın ve taşkömürünün önemini ''Zonguldak'ın derin toprakları altındaki Maden-i Serveti ne kadar kıymetli ise bizim nazarımızda Zonguldak'da o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir'' sözleri ile ifade etmiştir. Atatürk'ün bu ifadeleri bizlere göstermektedir ki, Zonguldak’ımızın Cumhuriyet'in ilk ili olması da, bu önemin göstergesidir. 

Zonguldak'ımızın kurtuluşunun 100. yılı vesilesiyle, Zonguldak'ın Düşman İşgalinden Kurtuluşu ve Uzun Mehmet'i Anma Günü'nü kutluyorum."

Editör: TE Bilisim