Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk bir açıklama yaparak Kapuz Plajı’nda yapılan yanlış uygulamaları eleştirdi. Öztürk açıklamasında, “Zonguldak’ın tüm değerleri ağır tehdit altında. TOKİ tarafından yapılan sahil bandı düzenlemelerinde kentin tarihsel kimliğini tehdit eden, anıtsal nitelikteki alan ve yapıların özelliklerini yok sayan uygulamalara imza atılırken, Zonguldak’ta yaşayanların hatıralarının üzerinden adeta buldozerlerle geçiliyor. Sahil boyları, kıyılar birilerine adeta çöplük olarak kullandırılıyor. Esas görevi buraları korumak ve halkın kullanımına açmak olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kıyıları, bazı şirketlere şantiye, depolama alanı ve çeşitli imalatlar için kiraya vererek geri döndürülemez şekilde tahrip edilmesine, doğal görünümün bozularak son derece çirkin görüntülerin oluşmasına neden oluyor. Zonguldaklıların yüzlerce yıldır kullandığı doğal plajlar yol yapma gayretkeşliğiyle yok edilirken, hiç de ihtiyaç olmadığı halde denize sıfır devasa bir cami yapılarak israf kadar kent suçu da işleniyor” dedi

TÜM PROJELERDE YURTTAŞLARIN GÖRÜŞLERİ DİKKATE ALINMALIDIR
Zonguldak Belediyesinin yapılan uygulamalar konusunda sivil toplum kuruluşlarının, yurttaşların fikrini almaktan vaz geçtim, yapılan çalışma öncesi en küçük bilgi bile paylaşmadığını da söyleyen Öztürk, açıklamasında, “Her şeyi olup bittikten sonra gören yurttaşlar yapılan yanlış uygulamalara büyük tepki gösterirken, kamu kurumlarına olan inancını, saygısını da kaybediyor. Her zaman ifade ettiğimiz gibi Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’ın, ‘Kamuoyuna açıklayınca yorum yapan çok oluyor. Bu da bize zaman kaybettiriyor’ diyerek kent yönetimlerinin olmazsa olmaz ilkesi şeffaflığı yok sayması çağdışı bir anlayıştır.  Sayın Alan bu anlayışı derhal terk etmeli, kentin ortak aklını oluşturmaya yönelik adımlar atmalı, tüm projeler başta konunun uzmanı kuruluşlar olmak üzere sivil toplum örgütlerinin katılımıyla oluşturulurken yurttaşların görüşleri dikkate alınmalıdır. ‘Dediğim dedik’ anlayışıyla hareket etmenin devlet-yurttaş ilişkisinin bozulmasından öte hiçbir anlamı yoktur. Bu aynı zamanda Zonguldak’a yapılan en büyük kötülüklerden biridir” şeklinde ifadelerle devam etti.

ZONGULDAK BELEDİYESİ EKİPLERİ KAPUZ’U ADETA TARUMAR EDİYOR
Aynı anlayışı Zonguldak’ın incisi Kapuz Plajı’nda yapılan uygulamalarda da gördüklerini söyleyen Öztürk, “Zonguldaklıların elinde son kalan doğal mirastan biri olan Kapuz Plajı’nda, kamuoyuna en küçük bilgi vermeden çalışma başlatan Zonguldak Belediyesi ekipleri orayı adeta tarumar ediyor. İstinat duvarı yenilenirken üstünden geçen demiryolunun da göçertildiği çalışma sırasında çevresine çekilen yüksek duvarlar nedeniyle plajın doğal görünümü de yok ediliyor. Bazı ağaçların kesilip doğal peyzajın da tahrip edildiği çalışma sırasında yapılan imalatlarda Kapuz Plajı’nın son derece ender olan kumunun kullanıldığının ortaya çıkması, orada yürütülen faaliyetin ne kadar bilgisiz ve özensizce yapıldığını da ortaya koyuyor” dedi.

SON DERECE NADİR OLAN BU KUM, ZONGULDAK’IN HAZİNESİ NİTELİĞİNDEDİR
Öztürk, açıklamasını, “Başta Belediye Başkanımız Ömer Selim Alan olmak üzere Zonguldak Belediyesinin sayın yetkililerine sesleniyorum. Kapuz Plajı’nı Kapuz Plajı yapan en temel ögelerden biri büyük bir özensizlikle inşaat malzemesi haline getirdiğiniz kumudur. Son derece nadir olan bu kum, Zonguldak’ın hazinesi niteliğindedir. Ayrıca sahillerden bu şekilde kum alınarak başka amaçlarla kullanılması suçtur. Sorumluları hakkında derhal işlem başlatılmalı, en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Kentteki tüm sivil toplum örgütlerine, meslek kuruluşlarına, kanaat önderlerine sesleniyorum. Lütfen bu duruma sessiz kalmayın. Tepkinizi ortaya koyarak elimizde son kalan doğal alan olan plaja sahip çıkın. Bilgisiz ve ehliyetsiz ellerce tarumar edilen plaj bu kentin incisidir ve yaşam kalitesi yerlerde sürünen kentte, insanların soluklanacağı ender mekânlardan biridir. Burayı tahrip etmek kadar, bu tahribe sessiz kalmak da işlenen kent suçuna ortak olmaktır. Herkesi göreve davet ediyorum” diyerek tamamladı.

Editör: TE Bilisim