Kültür Vadisi Projesi ile MAKZON Projesi'nin aynı alanda olamayacağına dikkat çeken, Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Demirtaş, ' Özetle, ikisi iç içe olamaz. Ancak; Zonguldak’ın ikisine de, çok, çok ihtiyacı olduğu inkâr edilemez bir gerçek. İkisi bir arada olamayacağına göre, o zaman birinden, biri tercih edilecek' dedi.

Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Demirtaş, şunları söyledi;

“Zonguldak; ülkemizin sanayiye dayalı olarak kurulan ilk sanayi kenti, cumhuriyetimizin ilk vilayeti. Ancak, yıllardır süregelen bir alışkanlık var. Yetkililer gördükleri her boşluğa, dar bir kadroyla gizlice belirledikleri şeyleri sokuşturmaya çalışıyor, o doğrultuda imar planları yaptırıyorlar.

Bir yeri düzelttiklerini zannederlerken çalışan iki yeri bozuyorlar. Planların halk için yapıldığı söyleniyor ama nedense içinde halk olmuyor, halkın bilgisi bile olmuyor. Belediye Meclisindeki ve devam eden tartışmalardan da; yine aynı alışkanlıkların devam ettiği; plan değişikliğinin amacı ve içeriği hakkında meclis üyelerine ve kamuoyuna ayrıntılı, doyurucu bilgilendirme yapılmadığı anlaşılıyor.

MAKZON Mu, Kültür Vadisi Mi?
Plan değişikliği tartışılan alanda, valilikçe ve BAKKA tarafından desteklenen turizm amaçlı Kültür Vadisi projesi, kültür varlığı olarak tescillenmiş yapılar ile onların koruma alanları var. Endüstriyel miraslar var. Vali Ali Kaban zamanında Kültür Vadisi Projesi gereğince alan içindeki TTK’nın kullanımındaki yerler Milli Emlak Müdürlüğüne devredilmişti. Burada Zonguldak’ın turizme açılması açısından çok önemli yatırımların projeleri var. Ayrıca Jeopark çalışmaları var

Diğer yandan, Zonguldak’ın kömür kültürü ve maden makineleri üzerine bilgi ve emek birikimini devam ettirecek MAKZON gibi bir maden makineleri kümelenme sanayi tesislerine de çok ihtiyacı var. Kent ekonomisi ve istihdam açısından çok önemli, çok önceden hayata geçirilmesi gereken bir yatırım projesi. Kent merkezindeki Sanayi Sitesini kent merkezinden kaldırmak amacıyla Tasmacı/Elvanpazarcık mevkiinde bir alan da bulunmuştu.

İlk Önce, Alanda Ne Yapılacağının Kararı Gerekiyor
Turizm amaçlı kültür vadisini sınırları içinde sanayinin olması, iç içe olmaları doğru değil. Zira iki projede çok farklı kullanımları ve işlevleri amaçlıyorlar. İç içe olmaları; koruma, şehircilik ve planlama açısından çok sakıncalı. Özetle, ikisi iç içe olamaz. Ancak; Zonguldak’ın ikisine de, çok, çok ihtiyacı olduğu inkâr edilemez bir gerçek. İkisi bir arada olamayacağına göre, o zaman birinden, biri tercih edilecek. Bu alanda hazırlıkları ve gerekli protokolleri yapılmış, o gerekçeyle TTK’dan Milli Emlak Müdürlüğüne devredilmiş, endüstri mirası turizmi amaçlı Kültür Vadisi projesinin mi, yoksa ekonomiye katkı verecek, kömür üretimine destek olacak MAKZON sanayi sitesi projesinin mi tercih edileceğine karar verilmesi ve ona göre hareket edilmesi gerekiyor. Tercih kararı; Akademisyenlerin, Meslek Odalarının, Sivil Toplum Örgütlerinin katılımıyla olursa daha sağlıklı sonuçlar alınacaktır. Yapılmak istenirse en fazla 3-5 günde sonuçlanacak kolay bir belirleme.

Endüstri Mirası Olan bu Yapılar Başka Yerde Yok.
Tercihin; nesillerin emaneti Endüstri miraslarını ve tescilli yapıları içinde barındıran ve çok önceden başlayan çalışmalarla, o amaçla TTK’dan devir alınan, şiir müzesi, şairler sokağı, kömür kafe, restoran, butik otel v.s. gibi yapıların yanı sıra mevcut yeşil alanı da koruyarak, Zonguldak turizminin kalkındırılmasını hedefleyen, böylece yerel halkın ihtiyaçları karşılanırken, bir taraftan da turizm potansiyeli geliştirilmiş olduğundan yerli ve yabancı turistlere hitap etme olanağı sağlanacak olan Kültür Vadisi projesinden yana olmasını umut ediyoruz. Zira MAKZON, Zonguldak’ta başka yerlere de kurulabilir, ama endüstri mirası bu yapılar başka yerde yok.

Kısır Tartışmalar Son Bulsun
Zonguldak’ın, tartışmalarla, karalamalarla, daha fazla zaman kaybetmeye tahammülü yok. Bu tercihleri bir an önce netleştirilip, tartışmaları bitirip yol haritamızı çizmeli, önümüze bakmalıyız. Zonguldak’ın yarınlarını aydınlatmak isteyenlere sesleniyor: “Zonguldak’ın geleceği için büyük düşünelim, bilenlere danışarak, birlikte tartışarak, ortak akılla doğru kararlar verelim ve doğru planlar üretelim.”

Editör: TE Bilisim