TBMM’nin önceki başkanlarından ve uzun yıllar Basın Konseyi Yüksek Kurulu’nda okuyucu temsilcisi olarak görev yapan Hüsamettin Cindoruk’a ‘Onur Ödülü’nün de verildiği kutlamaya, başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere siyasi partilerin temsilcileri, milletvekilleri, bilim, hukuk ve basından çok sayıda davetli katıldı.
Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç yaptığı açış konuşmasında, düşünceyi ifade etmek ve halkın gerçeklere ulaşmasının anayasal hak olduğunu belirterek, “Benden olmayan gazetecinin susturulması, onlar hakkında suç icat edilmesi,  gazetecileri bir gece yarısı  gözaltına alıp hapislere atmak, ekranları karartmak, büyük para cezalarıyla diz çöktürtmeyi amaçlamak, demokrasilerde yer bulamaz” dedi. 
Basın Konseyi’nin 35 yıldır demokrasi, iletişim özgürlüğü, hukukun üstünlüğü, insan hakları için mücadele ettiğini vurgulayan Türenç, bugünkü kara tablodan çıkma günlerinin de yakın olduğunu, bedel ödetilecekse ödeneceğini söyledi.  Pınar Türenç, “Gelecek nesillere borcumuz olduğu için, gerçeği halka ulaştırmak, halkın soluk borularını açmak için, özgürlükler için hep beraber mücadele etmeye mecburuz.
Bu mücadeleyi soluksuz sürdüren bir basın kurumunun 35. yaşını tamamlaması bunun için önemlidir” diye konuştu.

HÜSAMETTİN CİNDORUK’A ‘ONUR ÖDÜLÜ’ VERİLDİ

Kutlamada, TBMM önceki başkanlarından Basın Konseyi Yüksek Kurulu üyesi Hüsamettin Cindoruk’a, ‘demokrasiye ve vazgeçilmez değeri basın özgürlüğüne, hukukun üstünlüğüne  yaptığı katkılar’ nedeniyle ‘Onur Ödülü’  verildi. Cindoruk’un ödülünü, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu verdi.
Hüsamettin Cindoruk, "Basın Konseyi bana bir onur bağışladı" diye başladığı konuşmasında, onur ödülü almak kadar hakkını vermenin de önemli olduğunu ve bunun için elinden geleni yapacağını söyledi.

 Meclis Başkanlığı yapan bir siyasetçi olarak konuştuğunu belirten Cindoruk,
90 yıllık ömrünün 70 yılını eski Türkiye'de 20 yılını da "Kim icat ettiyse" diyerek yeni Türkiye'de yaşadığını belirtti."
Cindoruk, "Eski Türkiye cumhuriyettir. Eski Türkiye'de, Cumhuriyeti kuran Meclis vardı. Yeni Türkiye'de ilk defa Türkiye rejimini tartıştı. Meclis Başkanı yapmış bir siyasetçi olarak Türkiye Cumhuriyetini müdafaa mecburiyetini düştük. İçi boşaltılmış bir cumhuriyet olur mu?" dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin  bir kararında iktidar partisi için "odak noktası" olduğu yönünde kararı bulunduğunu belirten Cindoruk, "Neyin odak noktası? Karşı devrimin"  diye konuştu.

KILIÇDAROĞLU KONUŞMASI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hüsamettin Cindoruk'a ödülünü verirken yaptığı konuşmada, yaşamı boyunca demokrasi mücadelesi veren bir kişiye demokrasiye hizmet ödülünü vermenin kendisi için onur olduğunu söyledi.

Türkiye sorunlarını çözebilecek yetkinliğe sahip olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Biz bunu yapmak zorundayız. Hapiste gazeteciler var. Doğru haberlerin bile internet sayfalarından kaldırıldığı doğrudur. Basın hürdür sansür edilemez dese de Anayasa'nın askıda olduğunu biliyoruz" dedi.

Basının ve gazetecilerin risk altında olduğunu beliren Kılıçdaroğlu, hapiste gazetecilerin olduğunu, doğru haberlerin bile yayından kaldırıldığını söyledi. Özgür basının siyasetçinin avantajı olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Sağcısıyla solcusu, çağdaşı çağaş olmayanıyla yeni bir kültür oluşturmamız gerekiyor. Az kaldı kaldı yakında bu sorunları çözeceğiz" dedi.
Basın Konseyi'nin 35'inci yılını kutladığını, medyanın sorunlarının çözümü ve ifade özgürlüğü konusunda değerli hizmetler verdiğini sözlerine ekledi.

Basın Konseyi 35’inci kuruluş yıldönümü kutlamasına İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen,  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi kutlama telgrafı ve mesajı gönderdi.

Gece konuklarla birlikte pasta kesimiyle sona erdi.

Editör: TE Bilisim