Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, MEB ile dini vakıflar arasında yapılan protokollerin beraberinde yarattığı sonuçlara değinirken, "MEB'in ENSAR Vakfı ile imzaladığı protokole göre; ENSAR, eğitimleri istediği mekânda yapabilecek, öğrencileri okuldan çıkartıp, ENSAR Vakfı'na ya da kendi belirleyeceği mekana götürebilecek, ‘kitap okuma etkinlikleri' adı altında denetimden uzak etkinlikler düzenleyebilecektir. ENSAR'a ‘gezi, kamp düzenleme' hakkı verilirken, Halk Eğitim Merkezleri ve okulların bu etkinliklere katılımı teşvik etmesi de protokolde yer alıyor. Bu da ENSAR etkinliklerine katılım zorunluluğu anlamına geliyor. Bu protokolle ENSAR  aynı zamanda Halk Eğitim Merkezleri'nde eğitim düzenleme hakkına sahip hale getirilmektedir" dedi.

İŞTE EĞİTİM SEN'İN AÇIKLAMASI

"Halk Eğitim Merkezleri  Cemaat Vakıflarının Etkinlik Alanına Dönüşüyor!

Milli Eğitim Bakanlığı  Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü geçtiğimiz ayda yayınlanan bir yazıyla, ikinci bir talimata kadar "Halk Oyunları" alanındaki kurs programlarını 01.08.2017 tarihinden itibaren durdurmuştur.

29034 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Norm Kadro Yönetmeliği'nin "Norm Kadroları Bakanlıkça Belirlenecek Eğitim Kurumları" başlıklı 23. Maddenin 2. fıkrasına göre MEB'in Halk Eğitim Merkezleri normlarını herhangi bir ölçüye bağlı olmadan belirleme hakkı vardır.Elbette Bakanlık talep görmeyen kurslara dair  politikalarını gözden geçirmeli ve kimi kararlar almalıdır. Ancak yaşananlar bu durumun çok ötesindedir.

Haziran ayı sonunda MEB söz konusu maddeye dayanarak Halk Eğitim Merkezleri normlarını güncellemiş ve binlerce öğretmenin norm kadro fazlası duruma düşmesine neden olarak  "Halk oyunları" veya yönetim tarafından istenmeyen pek çok alanda ders almak isteyen kursiyerlerin başvurularına "ders verecek öğretmen yok" yanıtının zemini hazırlanmıştır.

Yayınlanan bir yazıyla  devam edenler dışındaki tüm "halkoyunları" kurslarının açılması durdurulmuştur.

Bu iki gelişmeyle birlikte ENSAR gibi dini vakıf ve cemaatlerle MEB arasında yapılan çok sayıdaki protokol değerlendirildiğinde, bundan sonra Halk Eğitim Merkezleri'nin söz konusu vakıf ve cemaatlerin etkinlik alanına dönüşeceğine dair ciddi kaygılar taşımaktayız.

Çünkü, MEB'in ENSAR Vakfı ile imzaladığı protokole göre; ENSAR, eğitimleri istediği mekânda yapabilecek, öğrencileri okuldan çıkartıp, ENSAR Vakfı'na ya da kendi belirleyeceği mekana götürebilecek, ‘kitap okuma etkinlikleri' adı altında denetimden uzak etkinlikler düzenleyebilecektir. ENSAR'a ‘gezi, kamp düzenleme' hakkı verilirken, Halk Eğitim Merkezleri ve okulların bu etkinliklere katılımı teşvik etmesi de protokolde yer alıyor. Bu da ENSAR etkinliklerine katılım zorunluluğu anlamına geliyor. Bu protokolle ENSAR  aynı zamanda Halk Eğitim Merkezleri'nde eğitim düzenleme hakkına sahip hale getirilmektedir. Bine yaklaşan Halk Eğitim Merkezleri'ndeki 8 milyonu bulan kursiyer, doğrudan ENSAR'a bağlanırken , MEB doğrudan ENSAR'a teslim edilmiş duruma düşmektedir.Böylece hem kamu okulları hem de Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla okul dışındaki gençler ve kadınlar ENSAR'a mecbur bırakılıyor.

Okullarla birlikte okul dışına da uzanacak bu ENSAR etkinliği,'Yeni Türkiye, yeni bir sistem inşası  ve toplumu dinselleştirme programının bir sonucudur. Saray rejimi, devletin din temelinde yeniden yapılandırmakta, özetle ‘yeni bir sistem' inşa etmektedir.

Bizler , okullarda seçmeli dersler için "dersin öğretmeni yok" denilerek çocuklara nasıl din derslerinin dayatıldığını, özellikle seçmeli din derslerinin nasıl fiilen zorunlu hale getirildiğini çok iyi bildiğimiz için benzeri sorunların Halk Eğitim Merkezlerinde yaşanmaması için sürecin yakından takipçisi olacağımız bilinmelidir.

Eğitim Sen olarak, okulların ve yaygın eğitimin ENSAR'a teslim edilmesine, öğrencilerimizi ENSAR karanlığına itilmesine HAYIR diyoruz! Okullarımızda ENSAR istemiyoruz, öğrencilerimizi ENSAR'a teslim etmeyeceğiz! Laik ve bilimsel bir eğitim mücadelesiyle, öğrenciler, veliler, eğitim emekçileri hep birlikte okullarımıza, çocuklarımıza ve geleceğimize sahip çıkalım"

 

Editör: TE Bilisim