Zonguldak’ın Kozlu Kuyubaşı’nda Programa, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Kozlu Kaymakamı Hüseyin Ergi, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ve yönetimi, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş ve siyasiler katıldı.

İlk olarak konuşan GMİS Başkanı Hakan Yeşil, hayatını kaybeden 263 işçiyi anarak şu sözlere yer verdi; “Bundan tam 30 yıl önce büyük bir facia yaşadık. Arkadaşlarımızı kaybettik. Tüm maden şehitlerimizi bir kez daha anıyorum. Madencilik dünyanın en riskli işi. Yerin yüzlerce metre altında yıllardır kavga ediyor ve galip gelmenin yollarını arıyoruz. Yerli ve milli kaynaklar, dışa bağımlılıktan bizi kurtaracaktır. Dönem dönem işçi alımları yapıldı ancak emeklilikler nedeniyle sayımız yine azaldı. TTK norm kadro ile çalıştırılabilir duruma getirilirse üretim daha verimli olur.” ifadesine yer verdi. 

TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş de yet altından çıkan en kıymetli madenin madenci olduğunu ifade etti 

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’da, üzüntüsünü dile getirdiği sözlerinde şu sözlere yer verdi; “Sizlerle böyle üzüntülü bir günde birlikte olmak istemezdik ancak 30 yıl önce 263 kardeşimizin evlerine, evlatlarına, eşlerine helal rızık kazanmak içim girdikleri maden ocaklarımda hayatlarını kaybetmeleri nedeniyle buradayız. Madencilik zor bir iş. Tecrübelerimizi iyi kullanmamamız ve bize bir şey olmaz demememiz lazım. Madenciliğin zor olduğunun bilincindeyiz. Yüzyıldır ülkemizin enerjisi olmaya devam eden bir şehirde yaşıyoruz. Kömür önemli bir enerji kaynağı. Zaman zaman eksilmeler olsada önemi hala devam ediyor. Bu enerjinin kaynağı bizleriz. Sorunların üzerinden gelerek daha fazla üretmeliyiz.” dedi. 

Editör: TE Bilisim