Türkiye’nin çeşitli noktalarından, akşam saatlerinde gökyüzünde sıralı bir şekilde 100’ün üzerinde ışık görüntülendi. Zonguldak’tan da net şekilde görülen ışıklar merak konusu oldu.

Akşam saatlerinde Türkiye'nin çeşitli noktalarında gökyüzünde sıralı bir şekilde 100'ün üzerinde ışık görüntülendi.

Zonguldak’ta da gökyüzünde beliren sıralı ışıklar görenleri hayrete düşürdü. Gökyüzündeki ne olduğu belirlenemeyen ışıklar kısa sürede sosyal medyanın gündemine düşerken, ışıkları gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Işık huzmelerinin, bir yıl önce de Türkiye'de de görülen, Elon Musk'un sahibi oldu SpaceX'in uzaya gönderdiği ve Starlink adı verilen uydulara ait olduğu düşünülüyor.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, Starlink Uydu Ağı projesi kapsamında yer çevresinde LEO yörüngelere iletişim uydularının yerleştirildiğini ve bu uyduların güneş panellerinden kaynaklanan parlamaların ise zaman zaman yer yüzeyinden de izlenebildiğini belirtti.

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, “Starlink” uydularının Türkiye'den görülmesi üzerine açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada;

“Starlink Uydu Ağı projesi kapsamında Yer çevresinde LEO yörüngelere iletişim uyduları yerleştirilmektedir. Bu uyduların güneş panellerinden kaynaklanan parlamalar ise zaman zaman yer yüzeyinden de izlenebilmektedir. Böyle bir parlama bu gece (6 Mayıs 2021) yerel saat 22:05 civarında TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde (TUG) bulunan Tüm Gökyüzü Kamerası ile görüntülenmiştir.

TUG Bakırlıtepe yerleşkesi 2500 m rakıma sahip, atmosfer koşulları oldukça iyi olan dünyanın sayılı gözlemevi yerleşkelerindendir.

Resim alındığında gökyüzünde yaygın bulutlar olmakla beraber Starlink uydularının yüksek parlaklığı nedeniyle görüntülenebilmiştir. Resimde Kuzey-Batı ufkunda görülen parlama Starlink uydularından kaynaklı parlamadır” ifadeleri yer aldı.

STARLİNK UYDULARI NEDİR?

Starlink Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu takımyıldızıdır. Takımyıldızı, yer istasyonları ile birlikte çalışacak ve seri olarak üretilen binlerce küçük uydudan oluşacak. SpaceX firması ayrıca bazı uydularını keşifler ve bilim amaçlı kullanmakla birlikte bazı uydularını ise ordulara satmayı da planlamaktadır.

Editör: TE Bilisim