Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Eskişehir'de yapılması planlanan termik santrale karşı çıkan çevre gönüllüsü heyet ile birlikte belediye yemekhanesinde öğlen yemeğinde bir araya geldi.

Belediye Başkanı Akdemir, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Eskişehir Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru'ya Zonguldak'ın simgesi olan madenci heykeli takdim etti.

Eskişehir Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, Çatalağzı'nın Türkiye'de önemli bir bölge olduğunu belirterek şunları söyledi;

"Eskişehir'in merkezine yakın bir bölgeye termik santral yapılıyor. Bu süreç başladı, iki aydan beri mücadele veriyoruz. Bir çok sivil toplum kuruluşu ile birlikte taraf gözetmeden Eskişehir Yaşam Platformu oluşturduk. Bu konunun doğru örnekleri olan Zonguldak'ta, Çatalağzı'dır. Zonguldak'ta bulunan belediye başkanlarını aradık. Çatalağzı'nda termik santralin gerçek yüzünü görmüş olduk. Doğayı kirletiyor, insanı zehirliyor, suyu zehirliyor ve bunun yanında da havayı kirletiyor. Zonguldak Kent Konseyi'nin bizlere bu tecrübelerini aktarması, Çatalağzı'nda bölgeyi birebir inceleyip oradaki vatandaşlarla konuşmamız çok etkili olmuştur. O bölgedeki kömür termik santralinin zararlarını görmüş olduk. Bu sorunları ve buradaki deneyimleri Eskişehir'de anlatacağız. Yaklaşık yüze yakın bir ekiple geldik. Eskişehir'de 13 köyden üçer kişi alarak, toplamda 100 kişi olarak Zonguldak'a geldik. Özellikle Çatalağzı Belde Başkanına ve Zonguldak Kent Konseyi'ne çok teşekkür ediyoruz. Sayelerinde bir çok deneyim kazandık. Çatalağzı'nda görmüş olduğunuz çevre ve sağlık sorunlarını kamuoyuna taşımayı düşünüyoruz. Çatalağzı'nda yaşayan insanların sabah uyandıklarında ciddi anlamda nefes alma problemi çektiklerini, balkonlarına çıktıklarında kül parçalarının balkonlarına indiğini, çocuklarını yazın sokağa çıkartamadıklarını ve oradaki meyve ve sebzeleri çok rahatlıkla yemediklerini, yedikleri zaman da az tatlarının farklı olduklarını birebir görmüş olduk. Burada bizlere yardımcı olan, başta Zonguldak Belediye Başkanı'na, Zonguldak Kent Konseyi Başkanına, Çatalağzı Belediye Başkanı'na çok teşekkür ediyoruz."

Editör: TE Bilisim