Zonguldak Filyos Çalıştayı açılışına Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Gönen Süslü, Zonguldak Belediye Başkan Vekili Murat Uzun, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, Zonguldak İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, akademisyenler Filyos Çalıştayına katıldılar.

Filyos Çalıştayı konuşmasını yapan ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Filyos projesi için üniversite olarak ellerinden gelenin yapılacağını ifade etti.

"ÜLKEMİZİN CEVHERLERİNDEN BİRİSİ"

Filyos Projesinin önemine ifade eden Bilgin, Fatih ve Kanuni Sondaj Gemilerinin çalışmaları hakkında da bilgiler aktardı. Bilgin konuşmasında; “2020 yılının Ağustos ayında Sakarya Gaz sahasında bulunan rezerv Cumhurbaşkanı tarafından duyuruldu. Bu en büyük keşiftir. Petrol açısından ise 2. büyük keşiftir. Çalışmalarımıza başladık ve hız kesmeden devam ediyoruz. Kanuni Sondaj Gemisi de çok yakın bir sürede çalışmalarına başlayacak. Büyük bir alanda veri toplama işlemimiz devam ediyor. Uzun süreli kuyu testlerimiz ise Nisan ayında Kanuni Sondaj Gemisi ile başlayacak. Karadeniz'de ki çalışmalarımız saha geliştirme olarak devam ediyor ancak bizim potansiyeli olan alanlari tespit ederek kısa sürede ekonomiye kazandırmak gibi hedeflerimiz de var. 10 kuyu sondajı planladık. Hem Fatih hem de Kanuni'nin ne yapacağı bu süreçte titizlikle belirlendi. Fatih'in kazdığı kuyuları Kanuni bitirecek. Bakanlıklarımızdan çok büyük destekler alıyoruz. Bu proje ithalatı azalacak. Cari acık meselesine merhem olacak. Ön mühendislik çalışmalarımız devam ederken zemin çalışmalarımız da devam ediyor. Filyos Vadisi ülkemizin cevherlerinden birisi. Mümkün olduğunca doğa dostu çalışacağız. Bu çerçevesi önemli projeler hazırlıyoruz." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN HER YERİNDEN FİLYOS'A ULAŞMAK MÜMKÜN”

Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün,  Filyos’da ki çalışmaların tamamlanmasının ardından bölgenin öneminin artarak Filtos'da yapacağımız demir yolu 12 km'ik bir demir yolu olacak Eyigün şu sözlere yer verdi; "Filyos'da yapacağımız demir yolu 12 km'ik bir demir yolu olacak. Türkiye’nin herhangi bir yerinden Filyos’a demir yoluyla ulaşmak mümkün olacak. Filyos lojistik bir merkez aynı zamanda. Amaç, limanların geliştirilmesi." dedi.

Haber: Ekrem Açıkgöz

Editör: TE Bilisim