2018 Yılında hiçbir ihale yapılmaksızın Erdemir’in cüruf bertaraf etme işini çok düşük bir meblağa Erdoğan Erdem’e ait Ege Metal aldı. Fabrikanın Gülüç kapısı çıkışının bitişiğinde anılan tarihte Madenci Gemi Sanayinin tersane dolgu alanı ve dalga kıran işi vardı. Nakliye açısından çok ucuza gelecek alanın dolgu işi konusunda Ege Metal ile Madenci Gemi Sanayi anlaştı. 2019 yılında 5 bin kamyon cüruf Madenci Gemi sanayinin dolgu alanına boşaltıldı. Yaklaşık bir milyon tonu aşkın cüruf Ege Metal tarafından işleme tabi tutuldu. Ege Metal aynı şekilde Erdemir içerisinde de bir milyon tondan fazla cürufu işleyerek atıklarını da fabrika sahası içerisinde bıraktı. 

ERDEMİR’İ SAĞMALLIK İNEĞE ÇEVİRDİ
Ege Metal’in sahibi Erdoğan Erdem yıllar içinde Erdemir’in  üst düzeyi ile diyalogları neticesinde kıymetli metalar ve hurdaları da, cüruf içerisinde tonajlarda uyulmayarak fabrikadan çıkarmaya başladı. Erdemir’e cürufla ilgili sorumlu kişilerle kurduğu iddia edilen kirli ilişkilerle kurduğu çark işlemeye başladı. Hatta Erdemir’de bazı cürufla ilgili sorumluların “10-20-30 kamyon bana çalışsın, size de fazlasıyla kıyağım olacak”  söylediği de ileri sürüldü. Ege Metal’in sahibi Erdoğan Erdem’in bu yöntemle Erdemir’de ki vurgun miktarının inanılmaz boyutlarda olduğu ifade edildi. 

MADENCİ GEMİ SANAYİYE KAZIK ATTI
Cüruf vurgunu çarkına Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık çomak soktu. Erdemir’i çok iyi bilen ve Erdemir’den emekli olan Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ege Metal’in dolgu adı altında zehirli maddeleri ve olmaması gereken ağır metallerin atıklarını denize boşaltmasına karşı çıktı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün görevini yapmaya çağıran Halil Posbıyık, Ege Metal’in sorumsuzluğuna dur dedi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise Erdemir yönetimi gibi Ege Metal’in sahibi Erdoğan Erdem’e göz yumması kamuoyunda yankı uyandırmıştı. Halil Posbıyık engeliyle karşılaşan Ege Metal bu defa dolgu ve dalgakıran işini üstlendiği Madenci Gemi Sanayi’de ortada bırakarak tersaneler bölgesinden çekildi. 

KAVAKLIK KÖYÜNDE KONUŞLANDI
İzmir’de ki ticaretleri yüzünden Ege Metal’e konkordato alan Erdoğan Erdem Alaplı-Ereğli sınırında ki Kavaklık köyünde geçmişte taş ocağı olarak kullanılan yeri köylüden satın aldı. Köylüden satın aldığı yere hazinenin 10 dönüm arazisini birleştirdi ve burada cüruf ayrıştırma ve depolama işine başladı. Köylülerin isyanı ve olaya karşı çıkması üzerinde Ege Metal zora düştü. Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporları olmadan tersaneler bölgesinde çalışan Erdoğan Erdem, Kavaklık köyünde de hiçbir belgesi olmadan çalışmaya başladı. Köylülerin tepkileri karşısında gece çalışmaya başlayan Erdoğan Erdem, Ereğli Cumhuriyet Savcılığı ve ilgili birimlerin harekete geçmesi üzerine bu defa da işi Akçakoca’ya taşıdığı öğrenildi. 

TAŞ VE ORAL’A KAMUOYU ADINA SORUYORUZ!
Elmas TV olarak kamuoyu adına OYAK Yönetim Kurulu Başkanı emekli Tümgeneral Mehmet Taş ve Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral’a soruyoruz: 
-Cüruf işinde iddiaya göre 200-300 milyon dolarlık vurguna sizler nasıl seyirci kalıyorsunuz?
-Hangi üst düzey emekli General’den aldığınız emir ile Ege Metal’e iş veriyorsunuz?
-Erdemir’de giriş-çıkışların ve mal giriş ve çıkışların Gelemen çiftliğine dönmesinin neden göz yumuyorsunuz?
-Hurda dahil alım-satımlarda ki vurguna göz yumulduğu ve şirket için de paylaşıldığı yönündeki iddiaları neden soruşturmuyorsunuz?
-İflas eden firmalar başka isimle yine firmamızla çalışmasına nasıl göz yumuyorsunuz?
-OYAK’ın kamuoyunda ki itibarı ve borsada ki durumunu zedeleyen bu kirli işlere göz yummamızın özel bir nedeni var mı?
-Erdemir’de ki rüşvet çarkı konusunda neden susuyorsunuz? 
-Şartnamelere uymayan bir şirkete hemde ihale yapmadan milyon dolarlık işleri nasıl ve ne şekilde veriyorsunuz?

Editör: TE Bilisim