Türkiye 17 Ağustos depreminin yıl dönümünü yaşıyor. Zonguldak da Düzce ve İstanbul ile birlikte sarsılmış sonrasında ise yaraların sarılması için seferber olunmuştu. Yaraları sarmaya gidenlerin başında doktorlar ve hemşirelerle birlikte maden işçileri de vardı.

Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) çalışan madenciler, 17 Ağustos 1999'da ilk kez bir depremde kurtarma faaliyetlerinde görev almalarına karşın 32 kişiyi enkaz altından sağ çıkarttı.

17 Ağustos depreminin ardından TTK'dan talep edilen kurtarma ekipleri, deprem bölgesi Zonguldak'a 250-300 kilometre mesafede olmasına rağmen D100 ve E80 devlet kara yollarındaki yer yer kapanma, yoğun trafik ve bu tür afetlere hazırlıklı olunmaması gibi nedenlerle aynı gün ancak saat 23.00'da enkazlara ulaşabildi.

Kocaeli, Sakarya, Yalova, Adapazarı ve Gölcük'teki kurtarma faaliyetlerinde görev alan 1564 maden işçisi ve 74 mühendis, göçük ve enkazlara, yer altı kömür madenciliğinde kullanılan özel tahkimat metotlarıyla girerek önemli görevler üstlendi.

Kömür üretimi süresince yaşadığı büyük maden kazalarındaki acı deneyimleriyle göçük açma, ahşap tahkimat yapımı ve dar kesitte çalışma üstünlüğü gibi becerilere sahip madenciler, enkazdan 32 kişiyi canlı çıkarmayı başardı, 447 kişinin de cesedine ulaştı.

Kurtarma görevinde bulunan tek bir kişinin dahi burnu kanamadan çalışmalarını tamamlayan madencilerin, daha önce hiçbir doğal afette kurtarma faaliyetinde bulunmamalarına rağmen kazma, kürek ve tokmak gibi yer altında kullandıkları basit malzemelerle verdikleri mücadele herkesin takdirini kazandı.

Editör: TE Bilisim