OYAK’a bağlı Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (ERDEMİR)’in zehirli atık bertaraf işini ORATEC firmasının daha önce Ereğli Belediyesi tarafından mühürlenen 30 dönüm arazi üzerindeki depo ve açık alanda ayrıştırma yapması tepkilere yol açmış ve yine aradan geçen zamandan sonra ORATEC Firması Bölücek Köyü’nde ERDEMİR’den bertaraf için aldığı zehirli atıkları yerinde ayrıştırma ve depolamaya başlaması tepki oluşmuş ve bu tepki ve haberler Elmas Televizyonu’nda haberleştirilmesi üzerine Zonguldak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü düğmeye basarak alanda toplanan maddenin zehirli olup olmadığı konusunda ekiplerine numune aldırarak laboratuvara göndermişti.

Kamuoyundan gelen tüm tepkilere rağmen ORATEC firması Ereğli halkını zehirlemeye devam ediyor!

Elmas TV’nin ısrarlı haberleri sonucu üzerine Zonguldak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü harekete geçip olay yerinden numuneler alarak TÜBİTAK’a gönderdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü Kaymakamlık ve Ereğli Belediyesine gerekli bilgilendirmeyi yapmasının ardından Ereğli Belediyesi ve Ereğli Kaymakamlığı zehirli atıkların kış ayının gelmesi ile birlikte toprağa ve Gülüç deresine karışmasına göz yummaya devam ediyor.

Buradan Ereğli Belediye Başkanı Sayın Halil Posbıyık’a vatandaş adına soruyoruz…

1/ ORATEC firmasına herhangi bir cezai yaptırım uygulandı mı?

2/ Firmanın zehirli atıkları bertaraf etmesi konusunda herhangi bir tutanak tuttunuz mu?

3/ Ceza ve tutanak tutmuş olsanız dahi, bu işletme faaliyetine nasıl devam ediyor?

4/ İki depo arasında yaklaşık 3.4 kilometre mesafesi var, bu gidiş gelişlerde asfalta zehirli atıklarla zarar verdiği ortada iken vatandaşın parası ile dökülen asfaltın sizce hiç bir önemi yok mu?

5/ ORATEC firması belli çevre koşullarını dikkate alarak bir düzenlemeye gitmesi gerekirken, daha çok vurdum duymaz tavırları ile yapmış olduğu çevre katliamını artırarak devam ettirmektedir. Uygulanan yaptırımların caydırıcı olmadığının farkına ne zaman varılacak?

6/ Eski millet vekili Faruk Çaturoğlu’nun ortak olduğu iddia edilen bu işletmede siyasi menfaat olduğu aklımıza gelmekte.

7/ Vatandaşın defalarca ihbar edip aradığı halde zabıtaların olay yerine gelmediğini biliyor musunuz? Bilmiyor iseniz zabıtanız bu gücü kimden alıyor? Halil Posbıyık bilgisi olmadan belediyede kuş uçmayacağını defalarca ifade etmişti. Toplum tarafından çevreci olarak bilinen Halil Posbıyık’ın ORATEC firmasına neden yaptırım uygulamadığını vatandaş adına soruyoruz…

Editör: TE Bilisim