Türkiye genelinde itirazlara karşın 15 kömürlü termik santrala “baca filtresi takmadan” 2.5 yıl daha çalışabilme izni verilmesine tepkiler sürüyor. Zonguldak Çatalağzı’nda termik santrallardan kaynaklı büyük bir çevre felaketi yaşandığına dikkat çeken Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, “Çatalağzı’nda sadece hava değil, toprak, dereler ve her yer kirlendi. Çernobil’i uzaklarda aramaya gerek yok, Çernobil Çatalağzı’nda” dedi.

‘TERK EDİYORLAR’

Akgün, termik santralların yarattığı kirlilik nedeniyle beldede büyük bir göç yaşandığını belirterek şunları söyledi:

“Çatalağzı artık yaşanamaz hale gelme noktasında. Ben göreve geldiğimde nüfusu 10 bin civarındaydı. Şu anda nüfusu 7 bin civarı. İki dönemdir görevdeyim, bu süre içinde inşaat ruhsatı için sadece üç kişi başvuruda bulundu. İnsanlar beldeyi terk ediyor, konutların büyük bir kısmı terk edilmiş. Satan çok alan yok.”

Beldenin birçok noktasında tehlikeli atık ve termik santraldan kaynaklı küllerin yaşam alanlarını tehdit ettiğini belirten Akgün, “Bacaların kustuğu zehirli havayı soluyoruz. Zonguldak, Türkiye’nin çocuk onkolojisine sahip olan birkaç kentten biri. Neden acaba? Çünkü çocuklarımız, insanlarımız kanser oluyor, termik santralların karşılığı işte bu” ifadelerini kullandı.

‘AYM LEHİMİZE KARAR VERECEK’

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, termik santrallara baca filtresi takmadan çalışma izni veren düzenlemenin anayasaya aykırı olduğuna vurgu yaparken düzenlemenin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarını aktardı.

Özel, “AYM’nin vatandaşlarımızın daha temiz havada yaşama hakkı doğrultusunda başvurumuz lehinde karar vereceğini düşünmekteyiz” dedi.

Editör: TE Bilisim