18 MART 1915 ÇANAKKALE ZAFERİ, TARİHTE ‘'ÇANAKKALE GEÇİLMEZ'' DESTANININ YAZILDIĞI, BAĞIMSIZLIK MÜCADELEMİZİN ALTIN HARFLERLE İŞLENDİĞİ ŞANLI, BÜYÜK BİR DESTANDIR 

AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 103. Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Milletvekili Çaturoğlu yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi;

"18 Mart Çanakkale Zaferi; 1.Dünya Savaşı‘nın seyrini değiştirerek, tarihte ‘'ÇANAKKALE GEÇİLMEZ''; destanının yazıldığı, bağımsızlık mücadelemizin altın harflerle işlendiği şanlı, büyük bir destandır.

Bu şanlı destan Çanakkale‘nin sularına, Conkbayırı‘na, Anafartalar'a yazılmış; Yahya Çavuşlar, Koca Seyitler, Kınalı Aliler ve 57. Alayıyla dünyaya mal olmuştur. Bu destan; yavrularını, eşlerini, düğüne gönderir gibi şehadete gönderen anaların, babaların, eşlerin zaferidir.

18 Mart Çanakkale Zaferi, dünya tarihinin en büyük destanlarından biri olduğu kadar, Kurtuluş Savaşından Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda aziz milletimizin verdiği en büyük varoluş mücadelesidir. Aziz milletimiz; bugünün güçlü ve lider ülkesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tohumlarını o gün Çanakkale'de attı. Onların emaneti olan vatanımız bizim için kutsal bir mirastır. Milletçe bu mirası ebediyen omuzlarımızda taşıyacak, şehitlerimiz ve onların kahramanlıklarından aldığımız ilhamla Türkiye'yi büyütmeye, güçlendirmeye, tarihine, kültürüne ve medeniyetine yaraşır bir şekilde daha aydınlık yarınlara taşımaya var gücümüzle devam edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferinin 103. yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, ebediyete intikal eden kahramanlarımızı ve vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyorum.

İstiklal şairi Mehmet Akif'in "Çanakkale Şehitlerine" dizelerindeki deyişiyle;

Âsım'ın nesli... diyordum ya... nesilmiş gerçek:

İşte çiğnetmedi nâmûsunu, çiğnetmeyecek.

Ruhları şad, mekânları cennet olsun." 

ULUPINAR: ÇANAKKALE'DE, DÖNMEYİ BİLE DÜŞÜNMEDİLER…

Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Gününün 103. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Milletvekili Ulupınar'ın mesajı şöyle:

"Yedi düvele ‘Çanakkale geçilmez' dedirten, bir devrin battığı ve yeni bir devrin başladığı Çanakkale, Mehmet Akif'in dediği gibi tarihe sığmayacak kadar büyük ve emsali görülmemiş bir zafere şahitlik etmiştir.

Çanakkale zaferi, vatanı ve istikbali söz konusu olduğunda birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhu ile milletimizin neleri başarabileceğinin göstergesi olmuştur. Bu ruh ve inanç, dün 15 Temmuz darbe teşebbüsünde, bugün Afrin' de tekrar ortaya çıkarak topraklarına sahip çıkmak için kararlılığımızı tüm dünyaya kanıtlamıştır.

Türkiye üzerinde hesapları olanların amaçları bu millet var oldukça, yurdumuzun üstünde en son ocak tüttükçe hiçbir zaman gerçekleşmeyecektir. Çünkü bu vatanın dört bir yanında Mehmetçikler kefensiz yatmaktadır. O Mehmetçikler ki vatanının bir karış toprağı için, esarete karşı çıkmış, cepheye giderken dönmeyi bile düşünmeden milletin bağımsızlığı uğruna canlarını, kanlarını hiçe sayarak topun tüfeğin karşısında dimdik durup şehit olmuşlardır.

Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferimizin 103. yıldönümünü kutluyor,  başta Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, imana karşı maddi gücün yenildiği Çanakkale' de canlarını feda ederek bizlere bu kutsal vatanı hediye eden kahraman şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, her zaman savaşı değil, barışı yücelten, kin ve nefretin yerine sevgiyi ve hoşgörüyü esas alan aziz milletimize saygılarımı sunuyorum." 

''1915'te Çanakkale destanını yazanlar, bu ruhla Kuva-yi Milliye Destanını da yazdılar''

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi`nin 103'üncü yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. 

"Çanakkale Zaferi, vatan toprağımızın işgaline dur dediğimiz, küllerimizden yeniden doğmamıza vesile olan dünya tarihinin eşsiz zaferlerinden biridir. Bu topraklara işgal için gelenler; bu topraklarda vatan sevgisini, cesareti, insan olmanın erdemini görmüştür. Bu savaştan sonra, Türk Milleti`nin mücadelesini örnek alan mazlum milletler ulus olmanın bilincine ulaşmış, sömürgecilere karşı bağımsızlık mücadelesine başlamışlardır.

Çanakkale Savaşları, dünya tarihini değiştiren savaş olmasının yanında Mustafa Kemal'i Anadolu'ya ve dünyaya tanıtarak büyük bir lider yaratmıştır. Büyük deha Mustafa Kemal'in aldığı kararlar ve yaptığı hamleler hem savaşın hem de milletin kaderini belirlemiştir. Çanakkale Savaşları'nda göstermiş olduğu kahramanlıklardan sonra Mustafa Kemal `Anafartalar

Kahramanı` sıfatını almış, Milli Mücadele yıllarında Anadolu'da herkes O`nu bu sıfatla tanımış, inanmış ve peşinden gitmiştir. Yani Kurtuluş Savaşı`nın temelleri Çanakkale'de atılmıştır. 1915'te Çanakkale destanını yazanlar, bu ruhla Kuva-yi Milliye Destanını da yazdılar!

Çanakkale, bir halkı yok olmaktan kurtaran eşsiz bir zaferdir. Bunun yanı sıra, vatan ve bağımsızlık uğruna verdiğimiz mücadelenin ve daha sonra canlanacak olan milli egemenliğin habercisidir. Cepheye giden askerlerin önemli bir kısmının öğrenci olduğu, savaş nedeniyle dönemin bazı liselerinin mezun veremediği, bedeli çok ağır ödenen bir zafer olduğu asla unutulmamalıdır.

Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılında Anzak annelerine hitaben yazdığı mektubunda, ‘'Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar; burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar; gözyaşlarınızı dindiriniz, evlatlarınız bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu

toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.''; demiştir. Ömrü savaş meydanlarında geçmesine rağmen `mecbur kalmadıkça savaş bir cinayettir` diyen Büyük Önder Atatürk'ün bu mektubu kendisine duyulan saygıyı bir kez daha perçinlemiştir.

Bu düşüncelerle dünya tarihini değiştiren Çanakkale Zaferi'nin 103. yıl dönümünde, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, Çanakkale Zaferi`nin tüm kahramanlarını, özgürlük ve bağımsızlığımız uğruna hayatlarını feda ederek bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi saygıyla ve minnetle anıyorum."

ÇANAKKALE ZAFERİ BİR DESTANDIR!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

"Çanakkale Zaferi; ülkemizin ve dünya tarihinin akışını değiştiren, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu sürecinde bir dönüm noktası olan ve tarihe ‘'Çanakkale Geçilmez''; sözü ile yazılmış bir destandır.

Çanakkale Zaferi'nde, farklı etnik milliyetten oluşan milyonlar ulus olma bilinci ile hareket etmiştir. Kahramanlık ve cesaretle verilen büyük mücadele, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün güçlü liderliği sayesinde kazanılmıştır.  

Büyük Önder Atatürk'ün, vatan sevgisi ile birleşen askeri dehası sayesinde kazanılan Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşı'nın yol haritası olmuş, Türkiye Cumhuriyeti'nin önsözü Çanakkale'de yazılmıştır. Milletimizin büyük zorluklar ve eşi benzeri olmayan fedakârlıklarla kazandığı, vatan ve Cumhuriyet sonsuza kadar varlığını sürdürecektir. Çanakkale'de verilen onurlu ve kararlı özgürlük direnişi Türkiye Cumhuriyeti'nin ne kadar sarsılmaz temeller üzerine oturtulduğunun göstergesidir.

Bu duygu ve düşüncelerle, Çanakkale Zaferimizin 103.yılında, başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Çanakkale'yi geçilmez kılan aziz şehitlerimizi ve bugüne kadar vatanımız için kanının son damlasına kadar mücadele etmiş olan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi büyük bir saygı, rahmet ve minnetle anıyorum." 

 

BAŞKAN AKDEMİR: "ÇANAKKALE'DE ORTAYA KOYULAN RUH TÜM TOPLUMLARA ÖRNEK VE REHBER NİTELİĞİNDEDİR." 

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, ‘18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nün 103'üncü yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Çanakkale Zaferi'nin, Türk Tarihinin en şerefli sayfalarını dolduran bir zafer destanı olduğunu belirten Belediye Başkanı Muharrem Akdemir; Türk bağımsızlık savaşının temellerinin, Çanakkale sularında Conkbayırı'nda ve Anafartalar'da atılmış olmasını belirterek, yapmış olduğu yazılı açıklamasında şu görüşlerine yer verdi:

"Çanakkale Zaferi, bağımsızlık uğruna, canını seve seve feda etmeyi bir görev bilen aziz şehitlerimizin başarısı ve destanıdır. Elde etmiş olduğumuz bu muhteşem zafer, vatanımızın bütünlüğü ve ulusumuzun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk milletinin neleri başarabileceğinin de en büyük ispatı olmuştur. Çanakkale Deniz Zaferi, Birinci Dünya Savaşı içinde ayrıca özelliği olan, tarihin akışını değiştiren, bağımsızlık uğruna canını veren Türk milletinin kahramanlık destanıdır. Çanakkale'de kazanılan zafer, tüm dünyada da

"Çanakkale Geçilmez" gerçeğini kabul ettirmiş, toplumlara örnek rehber niteliği taşır ve Aziz Türk Milleti'nin varlığını en net şekilde ortaya koymuştur. Çanakkale Zaferi'ni kazandıran kahramanlarımızın, cesaretini, vatanını savunmak için verdiği onurlu direnişi iyi algılamalı ve bu vatan için nelerin feda edildiği gelecek kuşaklarımıza da iyi anlatılmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'ni ve Şehitleri Anma Günü'nün 103'uncu yıldönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, vatan için canlarını veren tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi ise minnetle anıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

Editör: TE Bilisim