Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü öğrencileri,Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ersöz Gonca gözetiminde 21 Aralık Cuma günü rektörlük binasının yanındaki bahçede lale soğanı ekimi faaliyetini gerçekleştirdiler.

‘Lale tarihimizde büyük öneme sahip’

Doç. Dr. Gonca, lale bitkisinin Türk-İslam kültüründeki önemine değinerek “Lale, Türk-İslam kültüründe ve tarihimizde büyük öneme sahip olan bir bitki olup yetiştirilmesi ticari anlamda ülkemiz ekonomisi için de değer arz etmektedir. Bu çalışmayla öğrencilerimiz, lale yetiştiriciliği hakkında teknik bilgiler elde ederek, lalenin kültürümüzdeki öneminin bilincini yaygınlaştıracak bir adım attılar” açıklamasında bulundu.

Gonca, ekim öncesinde ticari olarak satın alınan iki çeşit soğandan 200 adetininağırlıklarını tartarak çaplarını ölçtüklerini, oluşturulan deneme deseninde farklı dozlarda solucan gübresinin lale soğanlarının büyüme ve gelişimine olan etkisinin araştırılacağını belirtti.

Gerçekleştirilen ekimçalışması ile bahar ayında çiçeklenmeyi müteakibensökülecek olan lale soğanlarının çap ve ağırlıkları tekrar ölçülerek gübrelemenin büyüme ve gelişime olan etkisi tespit edilecek.

Editör: TE Bilisim