CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Milliyetçi Hareket Partisi tarafından, TBMM Başkanlığı'na sunulan "Demir Çelik Sektörünün Yaşadığı Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Meclis Araştırması" açılmasına dair önerge üzerine TBMM Genel Kurulu'nda bir konuşma yaptı.

 
Demirtaş konuşmasında şunları söyledi; "Demir çelik ürünleri sanayide pek çok ürünün ana girdisidir. Yine, demir çelik ürünleri, başta inşaat malzemeleri olmak üzere otomotiv, gemi, uçak, demir yolu gibi taşıt araçlarında ve aklınıza gelen tüm makine, cihaz ve eşya üretiminde kullanılmaktadır. Bu sebeple demir çelik ürünleri stratejik ürünlerdir. Yine, demir çelik sektörü emek yoğun bir sektördür. Bu yönüyle, istihdam yaratan, işsizliğe çare bulan en önemli sektördür. Sanayileşmede ileri gidildikçe gelişmeye ve büyümeye açık olan bir sektördür. Üstelik ihracat yapabilecek sektörlerin de başında gelmektedir. Türkiye'de cumhuriyetin kurucu kadroları demir çelik sektörünün bu önemini kavramışlar ve önce Karabük Demir Çelik Fabrikasını kurmuşlardır. Daha sonraki yıllarda da Erdemir ve İsdemir fabrikaları kurulmuştur."
 

"TÜRKİYE'NİN İKİ DEMİR ÇELİK FABRİKASINA DAHA İHTİYACI VAR"

 

Günümüzde demir çelik sektörünün, AK Parti iktidarının Hükûmetinin ilgisizliği sonucu irili ufaklı özel sektör yatırımlarıyla büyümeye çalıştığını iddia eden Demirtaş şöyle devam etti:
"Sektörün ise çözülmeyi bekleyen birçok önemli sorunu vardır. Ancak özellikle yassı sac üretiminde AK PARTİ hükûmetleri döneminde gerekli yatırımlar yapılmamıştır. Sektörün demir çelik cevheri ve koklaşabilme özelliğine sahip kömür olan ham madde girdileri ithalata bağımlı hâle gelmiştir. Özellikle yassı sac tüketimi için ülke içinde yaptığımız üretim yeterli gelmemektedir. Bu sebeple, yassı sacın önemli bir bölümünü dışarıdan ithal ediyoruz. AK PARTİ Hükûmeti kamunun elindeki demir çelik fabrikalarını özelleştirmiş, bu fabrikalardan milyarlarca dolar gelir de elde etmiş ancak yerine yeni fabrikalar kurmamıştır.

Değerli milletvekilleri, geçtiğimiz günlerde Ankara Sanayi Odası Başkanı bu konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Başkan dedi ki: "En az iki demir çelik fabrikasına ihtiyacımız var. Evet değerli arkadaşlarım, Türkiye'nin şu an yassı sac üreten en az 2 demir çelik fabrikasına daha ihtiyacı vardır. 5-6 milyar dolar yatırım gerektiren bu demir çelik fabrikalarını özel sektör maalesef yapamıyor. Daha önce devletimiz bu fabrikaları kurmuş. Peki, bugün niye AK PARTİ Hükûmeti bu tür fabrikalar kurmuyor?"

"ZONGULDAK'A KURULSUN…"

Stratejik ürün olan demir çelik sektöründe devletin inisiyatif alması ve en az Erdemir büyüklüğünde 2 fabrika daha kurması gerektiğini savunan Demirtaş fabrikalardan birinin Zonguldak'a kurulmasını önerdi.

Demirtaş şunları söyledi:
"Demir çelik fabrikası kurulduğunda sadece fabrikada 10 bin kişi çalışmaktadır, yan sektörleriyle birlikte 50 bin kişi bu işten geçimini sağlamaktadır. Evet, bu da ülke ekonomisine çok büyük bir katma değer ve katkı sağlamaktadır. Ben buradan bir Zonguldak Milletvekili olarak şunu öneriyorum değerli arkadaşlarım: Zonguldak'a bir Erdemir Fabrikası daha kurulması gerekmektedir. Bunun için arsaysa arsa, gereken ne varsa Zonguldak olarak vermeye hazırız."
Editör: TE Bilisim