Komisyona gelen Kanun Teklifinde, gelişen teknoloji imkanlarının demokrasi süreçlerine ve katılımcılık, saydamlık gibi değerlere hizmet edebileceğini vurgulayan Yavuzyılmaz, verilen kararların ve tartışılan maddelerin vatandaşlar tarafından izlenebilecek olmasının hem kararların toplumsallaşması hem de şaibelerin önüne geçmesi ve yerelde katılımcı demokrasinin güçlenmesi adına önemli olduğunu belirtti.
 
Yavuzyılmaz teklifinin gerekçesinde,
 
“3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu 20 inci maddesine göre; ‘Meclis toplantıları acıktır. Meclis başkanının veya üyelerden herhangi birinin gerekçeli önerisi üzerine, toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla kapalı oturum yapılmasına karar verilebilir.’ denilmektedir. Bu toplantıların, günümüz teknolojik imkânları ile halka duyurulmaması büyük bir eksikliktir.
Belediye meclisinin görev ve yetkileri arasında; Belediye imar planlarını görüşmek ve onaylamak, büyükşehir ve il belediyelerinde il çevre düzeni planını kabul etmek, meydan, cadde, sokak, park tesis ve benzerlerine ad vermek; beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerini kabul etmek, Mücavir alanlara belediye hizmetlerinin götürülmesine karar vermek, İmar planlarına uygun şekilde hazırlanmış belediye imar programlarını görüşerek kabul etmek bulunmaktadır. Belediye meclisinin, şehirlerin adına bu denli önemli kararlarının alındığı oturumların Belediye Başkanlıklarının resmi internet sitesi aracılığıyla halka açık bir şekilde video, ses kaydına alınıp canlı olarak yayınlanması ve arşivlere kaydedilip daha sonrada izleme imkânının sağlanması vatandaşlarımızın hakkıdır ve demokrasiye olan inançlarını arttıracak bir adımdır.
Bu Teklif ile meclis toplantılarının daha şeffaflaşmasını, vatandaşlarımızın meclis toplantılarına online katılımını, ilgisini arttırmayı ve kayıt altına alınarak ileride istenildiğinde arşivden bu kayıtlara başvurulabilmesi amaçlanmıştır.”
 
İfadelerine yer verdi.
 
Daha öncesinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) sosyal medyada canlı yayınlanan meclis oturumları yoğun şekilde izlenmiş, 25 Nisan’da ki iki oturumun izlenme sayısı İmamoğlu’nun paylaşımına göre 3 buçuk milyonu bulmuştu. Yine geçtiğimiz günlerde, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği çelik boru ihalesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Periscope hesabından canlı olarak yayınlanmış ve yayın 164 bin kişi tarafından izlemişti.

Editör: TE Bilisim