Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük, kahveci ve lokantacı esnafının Kurban Bayramı'na moralsiz ve borç içerisinde gireceğini söyledi.

"MİLLETVEKİLLERİNE SIKINTIMI ANLATTIM"

Küçük, "Zonguldak belediyesinin 2016 yılında katı atık bertaraf bedelleri ile alakalı almış olduğu karara biz 2016 yılından bugüne kadar esnafımızın adına itirazda bulunduk. Bu bedellerin metre kare de 6 TL olması ve hiçbir ayrım yapılmadan merkez ve 19 mahallede kırsal kesimleri hiçbir ayrım yapılmadan bütün yeme içme yerlerini kahveleri lokantalara bu bedelin 6 TL gibi yansıtılmasını biz meslek odası olarak esnafımız adına iki yıldır itiraz etmekteyiz. Geldiğimiz noktada hiçbir değişiklik yoktur. Özellikle şunu ifade etmek istiyorum. İlimizi temsil eden Milletvekillerinin kendilerine ulaştık ve bu konuda gereken çalışmayı yapacaklarını söylediler. Üç Milletvekilimiz olan Şerafettin Turpcu, Özcan Ulupınar, Ünal Demirtaş ile görüşüp dilimizin döndüğü kadar sıkıntılarımızı izah ettim. Ancak maalesef Zonguldak belediyesi bu konuda esnafımızı rahatlatıcı esnafımızın adına herhangi olumlu yönde bir çalışma yapmamıştır. Bu 6 TL gibi bir rakamın düşürülmeli bu rakamın aynen devam ettiği ve 2017 yılında da, 6 TL gibi rakamın alınmaya devam ettiğini görmekteyiz.

"ZONGULDAK BELEDİYESİ, 19 MAHALLEDE KAHVEHANELERE ALINMAYACAKTIR"

Özellikle Haziran,Temmuz ve Ağustos ayı olmak üzere kahveci ve lokantacı esnaf arkadaşlarımıza Zonguldak belediyesi tarafından tebligatlar gönderilmeye başlanmıştır. Esnafımız da bu tebligatları karşısında gelen yüksek katı atık bedellerinin birikip gelmiş olması ile birlikte yüksek bedeller karşısında da çok büyük bir hayal kırıklığına uğramıştır. Bize iki yıldır bu rakamın düşürülmesi yönünde her belediye meclis toplantısında gündeme geldiğini söylediler. Fakat geldiğimiz noktada olumlu bir cevap alamadık. Açıkça söylüyorum kahveci ve lokantacı esnafımızın gelen borçları da dahil olmak üzere ve gelecek olan borçları da dahil olmak üzere metre kare de 6 TL gibi bir rakamın yüklü miktardaki borçlarını ödeyemez durumdalar. Bir çok arkadaşımız yapılandırma yolunda seçmiştir. Ancak yapılandıra yapılması sorunu çözmüyor. Çünkü yapılandırılan borç bir taraftan ödenmesi gerekmektedir. Her ay 50 metre karede 100 metre karede borç miktarları birikmeye devam edecektir.

Bu sorun kangren olmuş bir sorundur. Bu sorunu acil bir çözüm bulunması gerekiyor. Kahveci ve lokantacı esnafı adına seslenmek istiyorum. Burada biz Zonguldak belediyesine bundan sonraki süreçte tavrımızı ortaya koyacağız. Bizim esnafımız Ahilik geleneğinden geldiği için bugüne kadar sabırla beklemiştir. Zonguldak belediyesi ve belediye yönetenler 19 mahallede ve merkezde hiçbir kahvehaneye artık giremeyeceklerdir.  Bizim esnafımız artık gereken tepki gösterecektir. Bundan emin olmalarını istiyorum. Buradan davet ediyorum buyursunlar gelsinler ben de kendilerine eşlik edeceğim kahveci esnafımızı bir dinleyelim bu söylediğimi hak vereceklerdir. Esnafımızın sorunlarını tepkisini ben iyi biliyorum. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Zonguldak hepimizin başka Zonguldak'ta yoktur. 19 mahalledeki kahveci esnafının da gideceği başka yer yoktur. Düzce belediyesi, Çanakkale belediyesi bu sorunu çözüp esnafının yanında olmuştur. Biz bunu Zonguldak'ta neden hayata geçiremiyoruz üzüldüğümüz taraf budur.  Mübarek kurban bayramına gidiyoruz açık ve net söylüyorum kahveci esnafımızın da lokantacı esnafımızın da son derece moralleri bozuktur. Çünkü borç altında bir bayrama giriyorlar. Tekrar esnafım adına rica ediyorum bu hatadan en kısa zamanda dönülmelidir. Eğer esnafı kazanmak istiyorlarsa buna acil ve ivedilikle bir çözüm bulmaları gerekmektedir. Bunda Zonguldak belediyesi tamamen sorumludur" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim