Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Kozlu Sahili’ndeki çevre felaketini defalarca Meclis gündemine taşımasına rağmen, ilgili Bakanlıkların ne sorumluları bulma ne de atıkları bertaraf etmek adına hiçbir adım atmadığını söyleyerek; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve belediyelerin neyi beklemekte olduğunu Zonguldak halkına açıklanmalı” dedi. 

Milletvekili, geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanlığı’na ve Çevre Bakanlığı’na verdiği soru önergeleri ile kirliliğin kaynağının bulunmasını, sorumluların cezalandırılmasını isterken; sunduğu araştırma önergesiyle ile de Mecliste bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etmiş, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile gerçekleştirdiği görüşmede, tehlikenin boyutunu birinci ağızdan Bakana aktarmıştı. 

Yavuzyılmaz, 19 Mayıs tarihinde tekrar bölgeye giderek yerinde inceleme ve tespitlerde bulunduğu sahilde, “buradaki çevre rezaleti yaşanmaya devam ediyor, halk sağlığı ve doğa halen büyük bir tehlike altında” diyerek açıklamalarda bulundu. 

‘Zonguldak’ın bütün plajları tehlike altında’

“Zonguldak Kozlu Sahili’nde tıbbi atık rezaleti yaşanmaya devam ediyor. Bir yıl önce Sağlık Bakanlığı’nı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı soru ve araştırma önergeleri vererek uyarmış, göreve davet etmiştim. Ancak yetkililer hiç bir tedbir almadığı gibi halen denize sadece birkaç metre mesafede metrelerce yükseklikteki çöp dağıyla karşı karşıyayız. Evsel atıklara, tıbbi atıklar karışmış, kumsal boyunca şırıngalar, kan tüpleri, serumlar ortalığa saçılmış durumda. Üstelik İnsanın tüylerini diken diken eden bu kirlilik, sadece Kozlu Sahili’ni değil, Zonguldak’ın ve karadenizin bütün sahil ve plajlarını tehdit ediyor.

‘Burada insan ürünü bir çöp dağı var’

Burada insan ürünü olan bir çöp dağı ile karşı karşıyayız. Sahil boyunca bu dağ ilerliyor ve anlıyoruz ki evsel atıklarla birlikte çöpün içine tıbbi atıklar atılmış, üzerleri toprakla kapatılmış. Bu dağı, denizden gelen dalgalar aşındırıyor ve bu tehlikeli ve zehirli atıklar kumsala ve deniz suyuna karışıyor. Buraya profesyonel ekiplerin gönderilerek imha ve bertaraf çalışmalarının yapılması gerekmekte.

‘Üzeri örtülerek ‘Millet Bahçesi’ yapılmak istendi’

Üstelik bu kadar tehlikeli bir alanı ortadan kaldırmadan, tıbbi atıkları imha etmeden üzerini örterek çöp dağının üzerine Millet Bahçesi yapmak isteniyor. Hangi çağda, hangi yıldayız ki Zonguldak halkına reva görülen şu rezalete bakın. 
Sağlık açısından bu kadar tehlikeli bir alanın üzerine ailelerin, gençlerin ve çocukların buluşacağı, piknik yapacağı, oyun oynayacağı bir park yapmak demek bir salgına davetiye çıkarmaktır. Profesyonel ekiplerce burada gereken önlemler alınana dek konunun takipçisi olmaya devam edeceğim”

Editör: TE Bilisim