Zonguldak’ta rödevanslı saha sahipleri, GMİS ve TTK yetkilileri ile bir araya gelen Bakan Yardımcısı Kalaycı:
‘Üretim için işçi alınmalı ancak şu aşamada yok’
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Madenlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, Zonguldak’ta bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi. TTK Yayla Konağı’nda rödevanslı saha sahipleri ile bir araya gelen Kalaycı, “Zonguldak’ta 2020 yılında 1 milyon 400 bin ton kömür üretimini hedefliyoruz. Biliyorsunuz Zonguldak’ta bir buçuk milyar ton bir kömür rezervi var. Böyle çıkartmaya devam edersek bize bin yıl yetecek kadar rezerv var” dedi.
GMİS Genel Başkanlığı’nı ziyaret eden ve GMİS yönetiminden işçilerin sorunları hakkında bilgi alan Kalaycı, TTK’ya işçi alımı konusunda yaptığı açıklamada; “Kısa vadede işçi alımı görünmüyor. Üretim artması durumunda işçi alımı olması da çok doğal olur. Bin yılda geçse yer altındakini yeryüzüne çıkaramayız. Üretimi arttırmak istiyorsak işçi de alınmalıdır ama kısa vadede böyle bir şey yok” ifadelerini kullandı.


Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Madenlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, kömür madenlerinin bulunduğu Zonguldak’ta bir dizi ziyaret ve toplantılar gerçekleştirdi. Bakan Yardımcısı Kalaycı, Zonguldak’ta bin yıl yetecek kömür rezervinin olduğuna dikkat çekti. Ziyaretlerine Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan (TTK) başlayan Kalaycı, TTK Yayla Konağı’nda rödevanslı saha sahipleriyle bir araya geldi. Kömür üretiminin artırılması, işçilerin sorunları, özel maden ocakları sahiplerinin sorunları hakkında taraflarla toplantılar gerçekleştiren Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, “Zonguldak’ta 2020 yılında 1 milyon 400 bin ton kömür üretimini hedefliyoruz. Biliyorsunuz Zonguldak’ta bir buçuk milyar ton bir kömür rezervi var. Böyle çıkartmaya devam edersek bize bin yıl yetecek kadar rezerv var. TTK her yıl çıkardığı kömür miktarını her yıl artırıyor. 2020 yılı için hedef 1 milyon 400 bin ton kömür çıkartmak” dedi. Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı’ya Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ömer Bayrak, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu ve Hamdi Uçar, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil eşlik etti.


‘RÖDEVANSLI SAHA SAHİPLERİ BİZİM PAYDAŞIMIZ’


Rödevanslı kömür sahası sahipleri ile toplantıda bir araya gelen ve sorunları dinleyen Kalaycı, toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kalaycı, “Rörevançı arkadaşlar bizim paydaşımız. Onların sorunlarını dinledik. 2 temel sorunları var birisi kendilerine verilecek olan teşviklerin Türkiye Taşkömürleri İşletmesi üzerinden değil, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) üzerinden olacak. Bununla ilgili Türkiye Taşkömürleri İşletmeleri üzerinden teşviklerini almak istediklerini belirttiler. Ben de konunun iki müdürlük arasında görüşülmesini sonunda rödevançılarımızı tatmin edecek bir sonuca varacağız. Bu bir yasa konusu eğer yasa yaparak bunun üzerinden gelmek mümkün olacaksa bu biraz zaman olacak bunu ilettim. Bir diğer sorun ise bildiğiniz gibi Zonguldak bir maden şehri ve çok sayıda rödevans sözleşmesi yapılmış. Eskiden yapılan sözleşmelerde ödenen rödevans payı yüksek olurken, yeni yapılan sözleşmelerde ödenen rödevans payı daha düşük. Böyle olunca fiyat farkının giderilmesini istiyorlar. Bu da bir yasa konusu ve bunu çözmek için de uğraşacağız. Sayın Valimiz ve Genel Müdürümüzden istihdam artırılması şartı ile rödevans farklarının ortadan belli bir süre için kaldırılması önerisi geldi. Bunun üzerinde çalışacağız” dedi.


‘MADENCİLİĞİ 2023 YILINDA GSYİH’DA YÜZDE 1’DEN YÜZDE 4-5’LERE ÇIKARTACAĞIZ’


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanlığını ziyaret eden Madenlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Şeref Kalaycı, madenciliğin gayri safi yurt içi hasıladaki yerine dikkat çekerek, “Zonguldak maden şehri. Ekonomimizin içinde Gayri Safi Yurt İçi Hasılamızın (GSYİH) içinde madencilik sektörünün payı yüzde 1'ler civarında. Küçük bir rakam ve bunu arttırmak istiyoruz. 2023 yılı hedeflerinde madencilik sektörünün GSYİH içindeki payını yüzde 4 ve 5'lere çıkartılmasını istiyoruz. Bu bağlamda bu sektörde yapılacak çok iş var. İşçilerimiz de bizim en önemli paydaşlarımız. İşçilerimiz bizim baş tacımız. Kısa vadede işçi alımı görünmüyor. Üretim artması durumunda işçi alımı olması da çok doğal olur. Bin yılda geçse yer altındakini yeryüzüne çıkaramayız. Üretimi arttırmak istiyorsak işçi de alınmalıdır ama kısa vadede böyle bir şey yok” ifadelerini kullandı. Kalaycı, burada GMİS yönetim kurulu ile maden işçilerinin sorunlarına yönelik bir toplantı gerçekleştirdi.


‘MEKANİZE SİSTEM İLE 6 İŞÇİNİN YAPACAĞI İŞİ 1 İŞÇİ YAPACAK’


Zonguldak’taki özel ve devlet eliyle işletilen kömür madenleri hakkında Bakan Kalaycı’nın talimatıyla bilgi veren TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, “Erdemir sahadaki mevcut sondaj işlemlerini bitirdi. En kısa zamanda üretime dönük alan projesine geçecekler. Bağlık-İnağzı sahasında şu anda bir çalışma yok firma ile görüşmeler de devam ediyor. Hattat Holding’in kendi içerisinde problemleri var. Bir finansman problemi var bunu çözdükten sonra gerekli 3 makinayı Polonya’dan alacaklar. Onların Amasra’da üretime başlamaları en erken 2020 yılının sonunu bulur. Bizim TTK olarak 150 milyon TL’lik yarı ve tam mekanize sistem projemiz devam ediyor. Bunun 60 milyonluk kısmını tamamladık. 90 milyon TL’lik kısmında ise çalışmalar devam ediyor. Tüm sonucunda 2017 yılında sıfır metre olan mekanize sistem ocak açıklığımız 2020 yılında 1100 metreye çıkmış olacak. Bundan da 6 kişi ile yapılan bir işi 1 kişi ile yapmış olacağız ve devlete olan yükümüzü bu şekilde azaltacağız. Günlük üretim hedefimiz ise 10 bin ton olacak” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim