Eren Enerji'nin işçi çıkarımlarına devam ettiği şu  günlerde 'erendayanışma' isimli blog sayfasında bir araya gelerek dayanışma örneği sergileyen grup son yaptıkları açıklamada; " tek derdimiz işten atılan arkadaşlarımızın bir an önce tekrar iş başı yapması ve yeni işten atılmaların önüne geçebilecek mekanizmaları oluşturabilmek ve Eren Enerjide her şeyin yasalar çerçevesi ile ilerlemesini sağlayabilmek. Yasa, kanun tanımayan Eren şirketi hata yaptık, buyurun iş başı yapın demeyeceğini hepimiz biliyoruz. İşte tam bu esnada defalarca söylediğimiz mücadeleci sendikacılık farkı ortaya çıkacak. Zonguldak için yürüyelim birlikte sömürücülerin üstüne, yürüyelim birlikte haksızlığın üstüne bu mücadelenin sonunda birlikte göğsümüzü gere, gere biz KAZANDIK diyelim" ifadelerini kullandı.

Sayfadan yayınlanan açıklama şu şekilde;

" Eren Enerji Hukuksuzluğuna devam ediyor anayasal hakkını kullanan işçileri işten atıyor. 3 enerji işçisinin işten atılmasıyla başlayan süreç bir hafta içerisinde 12 kişiye ulaştı. 12 Enerji işçisi devletin vermiş olduğu hakkı kullandıkları için Eren enerji tarafından işten atılmış oldu.

Peki, Kimdir Bu 12 İşçi?

Eren Enerjinin kölece çalıştırma koşullarına karşı bir araya gelen yaşanılan sürece müdahale eden haklarımız ve hak ettiklerimiz ile birlikçe çalışmak istiyoruz diyen 12 cesur yürek. Tüm baskı ve tehditlere aldırmadan var olan haklarını bilen inandıkları doğrunun peşinden giden 12 yiğit adam. Tüm karalama çalışmalarına rağmen başaracağız diyen, yalana kulaklarını tıkayan, yaklaşık dört ay gibi kısa sürede ihaneti de dayanışmayı da gören madenci atalarından aldıkları mirası şeref ile taşıyan Eren Enerjinin işçi önderleri. Herkes şunu iyi biliyor ki bu arkadaşlarımız sendikalı toplu iş sözleşmeli çalışmak istediler. Çalıştıkları süreç içerisinde de işlerini en iyi şekilde yerine getirdiler birçoğu ise Ener Enerji yetkilileri tarafından terfi ettirilmiş başarılarının devamı istenmişti. Tam da bu niteliklere sahip 12 işçi arkadaşımız işten atıldı. Eren Enerji yetkililerinin taşıdıkları intikam hırsı 12 işçiyi açlık ile terbiye etmeye çalışırken içeri kalan binden fazla işçiye ve yarınlarda hak arama mücadelesine girecek olan Zonguldaklı tüm işçilere korku salmanın derdine düştüler.

Öfke İle Kalkan Zararla Oturur.

Nisan ayında başlayan Disk Enerji-Sen ile hak arama mücadelesine giren işçilerin karşısında Eren şirketi yetkilileri yaptıkları hamleler ile neden Türkiye'nin en zengin holdinglerinden biri olduğunu aslında göstermişte oldu. Tüm Zonguldağı ahtapot gibi saran Eren şirketi, devlet kurumları, yerel basın vs… elinin altına almış hak arayan işçilere ve sendikalarına sistematik bir şekilde saldırmaya başlamıştı. Yirmi liraya dahi haber yapan köşe yazarları, gazetemiz dağıtılacak diye yalan haber yapan kimi medya grupları ile işçilerin haklı taleplerini sindiren sonrasında da ortaya çıkıp hiçbir şeyden haberi yokmuş gibi bütün sorumluluğu müdürüne atan,  3-5 işçisini basın karşısına çıkarıp konuşturan sonrada gariban, işçi dostu olan zat yaptığı plan ile başarıya ulaşmış gibi gözüktü. Açık konuşmak gerekirse de başarıya ulaşmıştı. Eren Enerji içerisinde hak arama mücadelesini yürüten bir cılız ekip kalmış talepleri duyulmayan, bir dönem her gün gazetelerde haber olan işçiler atık gözükmez olmuşlardı. Eren şirketi yetkilileri tam da bu süreçte başından beri yürüttükleri sistematik programların da hırslarına yenik düşerek 12 işçiyi işten attılar ve sönümleşmekte olan bir süreci yeniden başlattılar hem de eskisinden daha güçlü bir şekilde. İlk mücadele sürecinde yan yana gelemeyen bir olamayan işçiler artık daha fazla kenetliler birbirlerine, dün yürüttükleri mücadeleyi anlamayan kurum temsilcileri, emek dostları daha fazla sahiplenerek bu mücadeleyi sahiplenme sözü veriyorlar. Emekten yana olan basın emekçilerinin kaleminden yaşanılan sorunlar daha fazla yazılmaya başlanıyor. En başından beridir çizilen tablo tersine dönüyor düne kadar yapmayın durun diyenler hakkınızı sonuna kadar arayın diyor.

Artık Biz Konuşacağız.

Her şeyden önce şunu açık yüreklilik ile söyleyelim tek derdimiz işten atılan arkadaşlarımızın bir an önce tekrar iş başı yapması ve yeni işten atılmaların önüne geçebilecek mekanizmaları oluşturabilmek ve Eren Enerjide her şeyin yasalar çerçevesi ile ilerlemesini sağlayabilmek. Yasa, kanun tanımayan Eren şirketi hata yaptık, buyurun iş başı yapın demeyeceğini hepimiz biliyoruz. İşte tam bu esnada defalarca söylediğimiz mücadeleci sendikacılık farkı ortaya çıkacak. Yasa kanun tanımayanların karşısında bizde emeğin gücü ile çıkacağız, haklılığımız ile çıkacağız, meşruluğumuz ile çıkacağız, dayanışma ve paylaşım ile çıkacağız. İşimizi geri almadan da asla durmayacağız.

Zonguldak denilince ilk akla gelen emektir. Maden işçileridir ve onların yürüttükleri mücadeledir. Şimdi o maden işçilerin bıraktığı miras Erende işten atılmış işçilerin omuzlarında yükseliyor. Eren şirketi işçilerin haklı talepleri karşısında mutlak yenilecektir. Haydi, işçi arkadaş dışarıdan biz içeriden siz birlikte kuşatalım sömürü duvarlarını emeğin haklı bayrağını birlikte yükseltelim, bu kavga işimiz için, bu kavga çocuklarımız için, bu kavga Zonguldak için yürüyelim birlikte sömürücülerin üstüne, yürüyelim birlikte haksızlığın üstüne bu mücadelenin sonunda birlikte göğsümüzü gere, gere biz KAZANDIK diyelim"

      

 

Editör: TE Bilisim