Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ın İl Özel İdare’nin 2023 Yılı bütçe görüşmelerinin de yaptığı “TTK şu anda masrafın dörtte birini karşılıyor. Kömüre 4 lira harcama yapıyor, 1 lira kazanıyor. Bu nereye kadar nasıl gider? İşçi alınarak bu çözülebilir mi? İşin uzmanlarına sormak lazım.” Açıklamasının ardından Vali Mustafa Tutulmaz’ı TTK karşıtı göstermeye çalışan yayınlar yapan Pusula Gazetesi amacı merak konusu.

Vali Tutulmaz’ın “Ekonominin bir dili var” diyerek yaptığı konuşmada TTK’ın verimli çalışmadığından cesurca bahsediyor. Kimse TTK kapansın ya da özelleştirilsin demiyor. Zararda etse stratejik öneme sahip bir maden çıkartılmalı fakat milletin parası çar çur edilmeden!

Kim ne derse desin TTK’nin zarar etmesinin en büyük sebebi kötü yönetim kadrosudur. Maden işçilerinin alın teri sayesinde ayakta duran kurumda yönetim kadrosunun basiretsizliği sayesinde zarar her geçen yıl artıyor.

TTK’nın zararı siyasette dönem dönem polemik konusu da oldu, Hamdi Uçar Ak Parti İl Başkanlığı döneminde “TTK`daki kokuşmuşluk devam ediyor. 10 bin işçide alınırsa zarar devam eder” açıklamasında bulunmuştu.

3 gündür Ali Rıza Tığ Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ın açıklamalarını köşe yazılarına konu ederek yaratmaya çalıştığı algı ne olabilir?

1450 yılından örnekler veren Ali Rıza Tığ derdi ne TTK’nın zararı ne milletin parası ne de maden işçisinin alın teri.

1450 yılına gitmek yerine son 10 içinde Zonguldak’ta görev yapan Valileri mercek altına alalım. Ali Rıza Tığ için iş insanlarını arayıp para isteyen Valiler oldu bu şehirde! Özel idarenin bütçesinden Pusulanın kasasına para aktaran Valiler oldu bu şehirde! Devletin istihbarat bilgilerini Ali Rıza Tığ’a servis yaparak santimine 1000 lira para almasına vesile olan Valiler oldu bu şehirde!

Şimdi ise karşısında milletin parasını düşünen zararı en aza indirmek için çalışmalıyız diyen bir Vali var!

TTK’ya işçi alınmalı evet, üretim artmalı fakat yönetim kadrolarını tekrar gözden geçirmek gerek.

Özel sektör madenciliği rekor karlar elde ederken TTK’nın içerinse bulunduğu bu durum yönetimsel bir sorunu işaret ediyor!

Zonguldak halkının ekonomik sıkıntılar içinde kıvranan Ali Rıza Tığ’ın algı çalışmalarına karnı tok!

Oyunu iyi anlamak için oyunu kuranlara dikkatli bakmak da fayda var!