Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan ve eşi Ceyda Alan, CHP Zonguldak İl Yönetim Kurulu Üyeleri, İsmail Kal, Cemal Kenanoğlu, CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Doğukan Güney,  CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun ve Yönetim Kurulu Üyeleri,  CHP Kilimli İlçe Başkanı Erol Sarıal, CHP Kozlu İlçe Başkanı Seyfettin Ceylan, Saadet Partisi Merkez İlçe Başkanı İsmail Üstünyer ve Yönetim Kurulu üyeleri, , İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Ekrem Güllüdağ, MHP önceki dönem Merkez ilçe Başkanı Niyazi Kıransoy ve Yönetim Kurulu üyeleri, Ülkü-Tek Zonguldak Şube Başkanı Saruhan Çınar,YenidenRefah Partisi İl Başkanı Necdet Sarı, Yeşil Sol Parti İl Başkanı Ali Topaloğlu, Sol Parti İl Temsilcisi İsmail Yıldız ve Partililer,  EMEK Partisi temsilcileri, ZOTEV Başkanı Fikret Zaman ve Yönetim Kurulu üyeleri, ÇAĞDAŞ Hasad Başkanı Atilla Kaya, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Sevgi Özkaya, Zonguldak Kadın Platformu Üyeleri, KESK’e Bağlı Sendikaların Başkan ve yöneticileri, Alevi Kültür Dernekleri Kdz Ereğli Şube Başkanı Mehmet Taştan, Yönetim Kurulu üyeleri, TMMOB Makine Müh. Odası Başkanı Birhan Şahin, davetli olarak etkinliğe katılım sağladı.

Etkinliğin yürütücülüğünü Sevim Arı yaptı

Alevi Kültür Dernekleri Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Kaplan, etkinliğe katılan konukları selamladıktan sonra şu konuşmayı yaptı:

“Pandemi nedeniyle iki yıl aradan sonra tekrar beraberiz.Her yıl düzenlediğimiz aşure günleri inançsal boyutunun yanında haksızlığa karşı bir duruşun da simgesidir. Anadolu’nun en güzel yanlarından biri de birçok kültürü bir arada barındırmasıdır. 


“Baskıya zorbalığa ve şiddet politikalarına boyun eğmeyiz”

“Kendine özgü nitelikleri olan gelenek,görenek, örf, adet ve inançsal törenlere sahip toplulukların bir arada vekardeşçe yaşamaları bu coğrafyanın en önemli özelliklerindendir. Bu gelenek vegörenekler, bu toprakların tarihi ve kültürel zenginliğini oluşturmaktadır”Fakat öyle günlerden ve süreçten geçiyoruz ki, bu bir arada ve kardeşçeyaşamaları ve bir arada olma kültürüne yönelik olarak karanlık güçlerMuharrem Orucu’nun ilk gününde, Ankara’da  4 ayrı noktada çeşitli alevi kurumlara yönelik saldırı dözenlendi.

Öncelikle şunu belirtelim ki; Canlarımıza, Cemevlerimizeve kurumlarımızasaldıranlar, bu saldırıları planlayıp yönetenler bilsinler ki; bizi demokrasi,özgürlük ve eşitlik mücadelesinden koparamayacaksınız. Çünkü biz, baskıyazorbalığa ve her türlü şiddet politikalarına boyun eğmeyiz.

Kaplan; Demokratik bir ülkeye ulaşmamız için öncelikli sorunları dile getirdi.

“Alevilik, tarihimizde ezilen yığınların haksızlığa karşı başkaldırı bayrağıdır. Alevi-Bektaşi yolu özünde insan sevgisidir. Tüm insanlar kardeştir, ortak bir yurt olandünya tüm insanlığın ortak kullanımı içindir. Bu nedenle din, dil, ırk, renkayrılıkları tabiki olacaktır bu farklılıklara ayrılıkçı değil zenginlik olarak görülmelidir.

Türkiye Cumhuriyeti gerçek laik bir devlet değildir. Sünnilikdevlet yapısı içindedir. Tüm camiler, imam hatip okulları ve ilahiyat fakülteleri,Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eğitim Bakanlığı aracılığıyla bu merkezi yapınınparçalarıdır. Laik bir devlet ve toplumsal ilişkiler ağı yaratabilmek hepimizingörevidir.

Bu nedenle;Alevi Bektaşi’ler olarak öncelikle şu taleplerimizin yaşamda yer bulması dahademokratik bir ülke olmamızda önemli bir adım olacaktır.

- Alevi kimliğini resmen tanınmalıdır.

- Türkiye gerçekten laik bir ülke olmalıdır. 

- Devlet din içinde değil, din dışındakalmalıdır.

- Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılmalıdır. Çünkü laiklik ilkesi ihlali olan bu kurumgericiliği ve siyasal İslam’ı besliyor.

- Zorunlu Din Dersleri Kaldırılmalıdır. Çünkü Alevi çocukları ve diğer farklı inançsahibi çocuklara zorla Sünnilik eğitimi almak istemiyor. AİHM  bunu birinsan hakları ihlali olarak karara bağlamıştır.

- Alevi köylerine cami yaptırma politikalarından vazgeçilmelidir. Bugüne kadaryapılan camiler cemevine çevrilmeli ve bu köylerdekiimamlar  geri çağrılmalıdır.

- Cemevlerimize  "ibadet yeri" statüsü verilmelidir. Bu yıllardır gaspedilmiş bir haktır.  düzeltilmesi gerekmektedir.

- Radyo ve televizyonlardaki tek yanlı yayınlara son verilmelidir. Tek yanlıyayınlar, “ötekiler” yaratarak, egemen dinin sosyal baskı mekanizmalarınıüreterek, farklı olanlarını kendisini tanıtmasını kamu hizmeti adınaengellemektedir.

- Ders kitapları, sözlükler, ansiklopediler ve Milli Eğitim Bakanlığınca önerilenyardımcı kitaplardaki, Aleviliği aşağılayan; tanımlamalar düzeltilmelidir.

- Basın ve yayın organları, dinsel hoşgörüsüzlüğü kışkırtan haber ve yayınlarıengellemek için öz denetim mekanizmalarını işletmelidir.

- Hacı Bektaş Dergahı’nın Yönetim ve Bakımı Alevilerin kurumlarına ya da yerelyönetime bırakılmalıdır.

- Alevilere karşı yapılan ayırımcılık ve haksızlık l düzeltilmelidir.Kanunlarda ve yasalardaki tüm ayrımcılık içeren maddeleri ayıklanmalıdır.

- Aleviler  eşitlik haklarından yararlanmak istiyorlar. Bu nedenle yasalar veuygulamasında fiili eşitlik yaratılmalıdır.

- Uluslararası belgelere, insan haklarına ve temel özgürlüklere dayalı, birtoplumsal mutabakat sözleşmesi olan eşitlikçi, özgürlükçü, katılımcı veçoğulculuğu esas alan demokratik bir Anayasa istemektedirler.

- Alevi kimliğinin tanınmasını, kendi özgünlüklerini yaşamak ve kendilerini ,kendileri tanımlamak istiyorlar.

- Devlet “Alevilik” hakkında tanım getirmek ve Aleviliği devletleştirmeprojesinden vazgeçmelidir.

Değerli misafirler;

Bugün burada beraber olmamızdan dolayı tekrar hepinize teşekkür ediyorum.Bu günümüzde sürekli yanımızda olan ve dayanışma içinde olduğumuz Kdz.Ereğli Alevi Kültür Derneği Başkan ve yöneticilerine, etkinliğimizde görev alangençlerimize çok teşekkür ediyorum.Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli’nin şu kıymetli sözü ile konuşmamı noktalamakistiyorum. Erkek dişi sorulmaz muhabbetin dilinde,Hakkın yaratığı her şey yerli yerinde Bizim nazarımızda kadın erkek farkı yokturNoksanlık eksiklik senin görüşlerinde” dedi

Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan

Daha sonra Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi, “Sizlerle birlikte olmaktan son derece mutluyum. Mehmet başkanımızın davetine icap ettik. Mehmet başkanın konuşmalarında  dediği gibi bu topraklar üzerinde hepimiz birlik beraberlik içinde olmayı hepimiz istiyoruz ve hak ediyoruz. Başkanımız ifade ettiklerinin hepsinin ciddiyete alındığını devletimiz adına ifade etmek istiyorum. Bu Anadolu toprakları üzerinde yaşayan her insanın da bunu istediğini biliyoruz. Bu etkinliği düzenleyenlere teşekkür ediyorum.  Bilindiği üzere 2 sene ara verilmişti. İnşallah seneye daha yoğun bir katılımla buluşmak üzere diyorum.”

Alevi-Bektaşi Dedesi, Sefa Öztürk

Son olarak Alevi Dedesi, Sefa Öztürk Muharrem Ayı ve Alevi Bektaşi geleneğinin günümüze kadar olan geleneği, inancı ve düşünceleri dile getirdikten sonra, Aşure duası yaptı.

Dua sonrasında Ereğli Alevi Kültür Derneğinden gençler, değişlerle gelen topluluğu duygulandırdı.

Editör: TE Bilisim