Zonguldak Belediyesi Özel Halk Otobüslerini işleten Atıl İnsan Kaynakları, avukatı kanalıyla durak harici yolcu indirme bindirme yaptığı halde yasa ve ilgili yönetmeliği uygulamayan Zonguldak Belediyesi, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve idarecileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Duyuruda, Zonguldak Belediyesi Zabıta Müdürlüğünün tutanaklarıyla özellikle durak harici yolcu indirip bindirdiği pek çok defa tespit edildiği halde araçları yasalara aykırı olarak ısrarla trafikten men edilmediği ve bu yolla firmanın binlerce lira zarara uğratıldığı ifade edildi.

35 DEFA CEZA YİYEN ARAÇ VAR
Özel Halk Otobüslerini işleten Atıl İnsan Kaynakları'nın şikayeti üzerine denetim yapan Zonguldak Belediyesi Zabıtası hemen hemen her araca ceza yazarken 30-35 defa ceza yazılan minibüsler olduğu ortaya çıktı. Zonguldak Belediyesi'nin ilgili yönetmeliğine göre durak harici yolcu indirip bindiren araçlara ilk olarak uyarı yapılıyor. Aynı araç ikinci defa ihlal yaparsa bir hafta süreyle trafikten men cezasının uygulanması gerekiyor.
Yönetmeliğe göre, Belediye Başkanının yazılan cezaları Belediye encümenine getirmesi ve yasal işlemlerin yapılması gerekiyor. Ancak Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, onlarca ceza olmasına rağmen Zabıta Müdürlüğü'nün kestiği cezaları sümen altı yaparak encümene getirmedi.

GÖZ GÖRE GÖRE SUÇ İŞLENİYOR
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve Belediye yönetimi hakkında yapılan suç duyurusunda şu ifadelere yer verildi; "Yukarıda yer verilen bilgilerden anlaşılacağı üzere şehir içi yolcu taşımacılığında kural ihlali yapan firma ve/veya araçlar hakkında gerekli tahkikat ve tespitin yapılması ve gerekli tutanakların tanzimi ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ ve ULAŞIM HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ görev ve sorumluluğundadır. Müşteki firma, şüpheli birimlere defalarca yazılı ve şifai başvuru ve ihbarlarda bulunarak KOZLU ve KİLİMLİ ilçelerine ait otobüs ve minibüslerin şehir içi sınırlarında yolcu alıp-bıraktığı, bu durumun sözleşme, meclis kararları ve mevzuat hükümlerine aykırı olduğu izah edilmiştir. Mamafih şüpheliler, Belediye Başkanına RAĞMEN görevlerinden kaçınmakta ısrarcı olmuş ve her başvurumuz sonuçsuz kalmıştır. Kozlu ve Kilimli Otobüslerinin Zonguldak İl Sınırlarında adeta şehir içi taşımacılığı yapar gibi Bindi-İndi yaptığı yazılı-görsel basın dahil herkes tarafından bilinmektedir.

HEPSİNİN İSPATI VAR
Bu hususta uhdemizde sayısız görüntü kaydı vardır. Günde sayısız defa bu şekilde ihlal gerçekleşmektedir ve yönetmelik hükümlerinde yer alan müeyyideler de açık ve nettir. Bu güne kadar bir tane aracın dahi trafikten men edilmemiş olması, şüphelilerin ne denli görevi savsakladığının ispatıdır Eminiz ki şüpheliler; işledikleri suçtan kendilerini kurtarma gayesiyle; ‘şimdiye kadar ihlali gerçekleştiren araçlar hakkında şu kadar tutanak düzenlenmiştir' savunmasını yapacaktır. Fakat bu ihlaller yıllardır yaşanmakta ve şüphelilerin tuttuğu tutanak sayısı bir günlük ihlali bile karşılamayacak kadardır! Kaldı ki yönetmelik hükümlerinde cezai müeyyideler aşamalı olarak belirlenmişken sadece ‘tutanak tutuldu' savunması; kendilerinin görevi ihmal-gecikme-savsaklama suçlarından kurtaramayacaktır"

YÖNETMELİK NE DİYOR?
Zonguldak Belediyesinin ilgili yönetmeliği ve denetimin nasıl yapılacağına ilişkin maddesi ise şöyle;
"07.06.2010 tarih ve 97 sayılı kararı ile onaylanan meclis kararında belirtiği şekliyle belediye başkanlığı adına ulaşım hizmetleri müdürlüğü tarafından yapılacaktır. Bu yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden işletmeci ve sürücüler hakkında taksi, dolmuş, servis araçları, hizmet yönetmeliği çerçevesindeki kurallara uymadıkları gerekçesiyle düzenlenen zabıtlar belediye encümenince değerlendirilerek para cezası uygulanır. Bu ceza bir ay içerisinde aynı suçtan üç defa uygulanması halinde araç bir hafta trafikten men edilir. Bir yıl içinde tekrar eden her ihlal için her seferinde iki kat arttırılarak uygulanır. YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNİN BİR YILDA 20'DEN FAZLA SAYIDA İHLAL EDİLMESİ HALİNDE ÇALIŞMA RUHSATI BELEDİYE ENCÜMEN KARARI İLE İPTAL EDİLİR. TEKRAR ÇALIŞMA RUHSATI VERİLMEZ.
Belediye trafik birimlerinin tanzim edeceği zabıtlar sadece taksi, dolmuş, servis araçları hizmet yönetmeliği çerçevesine ilişkin olarak bu yönetmelikle belirtilen kuralların ihlaline dair olacaktır"

Editör: TE Bilisim