Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ)nün 21. yayını olan ve TBMM önceki başkanlarından Köksal Toptan'ın yaşamını konu alan ‘Ağabey Köksal Toptan' adlı kitap yayınlandı. Esra Güner Hacıoğlu tarafından kaleme alınan kitap, BEÜ Yayınlarından çıkan ilk nehir söyleşi örneği olma özelliğini de taşıyor.

BEÜ, "Ağabey Köksal Toptan" adlı kitap ile Zonguldak'ın yetiştirdiği kişilerin yaşam öyküleri üzerinden şehrin sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi geçmişine ışık tutan çalışmaları sürdürecek. Zonguldak'ta yetişen ve siyasetin en yüksek basamaklarında görev alan Köksal Toptan'ın yaşamını anlatan kitap, bu çalışmaların ilk örneği oldu.

BEÜ Yayınlarının nehir söyleşi türündeki ilk yayını Ağabey Köksal Toptan adlı kitap, okurları Rize'nin Camidağı köyünde dünyaya gözlerini açan bir çocuğun siyasetin en üst noktalarına uzanan yaşamı içerisinde yolculuğa çıkarıyor. Toptan, yaşamının Rize ve Zonguldak'ta geçen çocukluk yıllarında kurduğu hayallere doğru nasıl yönlendiğini, Zonguldak'ın eğitim, kültür ve siyaset yapısını, 1960'lı yılların başından itibaren yer aldığı Türkiye siyasetinde yaşadıklarını, en büyük hayali olan TBMM Başkanlığına seçilişini Esra Güner Hacıoğlu'nun sorularına verdiği cevaplarla anlatıyor.

Esra Güner Hacıoğlu, sekiz aylık yoğun bir çalışma sonunda yayına hazırladığı kitap hakkında şunları söyledi: "Bu kitapta TBMM Başkanı, Adalet Komisyonu Başkanı, Milli Eğitim, Kültür ve Devlet Bakanı, milletvekili Köksal Toptan'ın da ötesini anlatmaya gayret ettik. Köksal Toptan, Türkiye siyasetinin önemli markalarından biridir. Aynı zamanda bir eş, bir baba, bir dede, bir arkadaştır. Şiir ve edebiyat sevdası, eğitime ve öğretmenlere verdiği değer, çocuklara ve gençlere bakışı, çalışma arkadaşları ile sürdürdüğü sıcak diyalog; hepsinin ötesinde ise ailesine, eşine, çocuklarına ve torunlarına olan tutkusu ile bütünleşen bir devlet adamını anlatmaya çalıştık. Sayın Toptan, sorulara içtenlikle verdiği yanıtlarda gönül kırıklıklarını naifçe dile getirişi ve siyaset konusundaki öz eleştirileri ile beyefendi kimliğini kitaba yansıttı. Söyleşinin gerçekleştirilmesi ve kitaplaştırılması görevini bana veren Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut Özer'e ve tüm yaşam öyküsünü, arşivindeki belgelerle birlikte paylaşan Sayın Köksal Toptan'a teşekkürlerimi sunuyorum."

Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer BEÜ Yayınlarının 21. kitabına Köksal Toptan'ın yaşamını konu etmekten mutluluk duyduklarını ifade ederek şöyle konuştu: "Zonguldak'ın sahip olduğu cevher, şehrin derin kültür yapısı içinden büyük başarılara imza atan isimlerin de yetişmesine kaynak oluşturmaktadır. Bülent Ecevit Üniversitesi olarak bu kaynaklardan beslenerek Zonguldak'ın bağrına yetişen insan hazinelerinin yaşam öykülerini kitaplaştırmak amacıyla yola çıktık. Ağabey adlı kitap, Bülent Ecevit Üniversitesinin ve Zonguldak'ın Sayın Köksal Toptan'a vefa duygularının bir ifadesidir. Bülent Ecevit Üniversitesi olarak öncelikle Sayın Köksal Toptan'a kitabın yayınlanmasını kabul ederek tüm bilgi ve belgelerini bizlerle paylaştığı için teşekkür ediyorum. Ağabey Köksal Toptan kitabının, tarihe not düşen bir nehir söyleşi çalışması olduğuna inanıyorum. Söyleşileri gerçekleştirerek kitaplaştıran Esra Hacıoğlu'nu kutluyor, başarılarının devamını diliyorum."

Editör: TE Bilisim