Zonguldak'ın Ereğli İlçesinde, "Ereğli İl Olsun" konulu toplantıların dördüncüsü gerçekleştirildi.
Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkan Yardımcısı Sertan Yalçın, toplantının açılış konuşmasında, ilçenin il olması konusunda birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır, yapılan toplantılarda bir araya gelmenin güzel gelişme olduğunu belirterek, şöyle dedi:

ÇAKIR: ALINACAK KARARIN YANINDAYIZ

"Bugün il olmak için bir araya geldik, yarın daha farklı başka konularda bir araya gelebileceğimizi gösterdik. Bu işi önemsiyorum. Yıllarca büyük Zonguldak'ın ağabeyliğini yapmış bizim için değerimiz Köksal Toptan'ın Zonguldak merkezden bakışı daha farklı olmasını bekleyemeyiz. Biz Ereğli'den bakıyoruz, Ereğli için mücadele ediyoruz. Biz Bartın'a, Karabük'e, Bayburt'a, Gümüşhane'ye helal olan Ereğli'ye de helal olsun diye buradayız. Türkiye'de bütünşehir ve büyükşehir ile ilgili bir çalışma söz konusu. Biz doğru bilgiyi paylaşacağız, alacağınız her türlü karara da saygı duyar, nerede olmamız gerekiyorsa orada oluruz. Ereğli ve Alaplı ölçeğinde ‘Ereğli il olsun mu?' diye anket yapsak, yüzde 100'e yakın ‘evet' çıkacağına hep birlikte inanıyoruz. Biz de halkın temsilcisiyiz, halk neyi talep ediyorsa siyasi koltuklarımız görevlerimiz ne olursa olsun biz bu halkın hizmetkarıyız. Biz il olması noktasında alınacak her türlü kararın yanındayız. Türkiye'de 3-4 tane ilçe il olacaksa bunlardan biri Karadeniz Ereğli olacaktır. Ereğli'nin il olması için ne fedakarlık yapılması gerekiyorsa onu da yaparız ama gerçeklerden de uzak kalıp popülist konuşmak istemiyoruz. Randevu alınması gerekiyorsa ondan randevu talebinde bulunur Ankara'ya gideriz"

 

OCAKCI: EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI NEREDE?

CHP İlçe Başkanı Sertan Ocakcı, dördüncü toplantının gerçekleştirilmesine rağmen hala bazı sıkıntılar olduğuna dikkat çekti. Ereğli'nin il olmasını herkesin istediğini ancak mevcut iktidarın istemediğini savunan Ocakcı, şunları söyledi:

"Dördüncüsünü yapıyoruz ama şu ana kadar bir arpa boyu kadar yol gidemedik. Hiç kimse Zonguldak'ın büyükşehir, bütünşehir olmasını istemiyor. Herkes Ereğli'nin il olmasını istiyor. Büyükşehir, bütünşehir olmak veya Ereğli'nin il olması bizlerin isteği ama mevcut iktidarın isteği değil. Çünkü Zonguldak'tan büyükşehir olunca köyleri de mahalle yaparak, genel, yerel seçimde daha büyük bir oy çıkartmak isteniyor. Ereğli Belediye Başkanı nerede? Alaplı'nın Gümeli Belediye Başkanı, Kandilli Belediye Başkanı burada, olamayanlar da bugün olamadılar. 4 Toplantıdır Ereğli'nin Belediye Başkanını bekliyoruz. Ereğli Belediye Başkanı çıksın, ‘ben Ereğli'nin il olması kavramına karşıyım' ya da ‘yanınızdayım' desin. Ya birileri bizim aklımızla alay ediyor ya da gururumuzla oynuyor. Milletvekilleri sorgulanıyor ama ondan önce belediye başkanı sorgulanmalı. Bir dahaki toplantı yerine icraat olsun, nereye gidilecekse gidelim. Eğer bu memleketin bir yere gelmesinden, kendi iktidarlarından korkacaklarsa buradaki insanların sayesinde o koltuklarda oturduklarını hatırlayacaklar."

 

DEMİRTÜRK: EREĞLİ'NİN ‘İL' OLMASINI İSTİYORUZ

MHP İlçe Başkanı Rahman Demirtürk, söz konusu olanın Ereğli'nin menfaatleri olduğuna değindiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Arsa, imar, yüzdelik istemiyoruz, Ereğli'nin il olmasını istiyoruz. Ben MHP'nin ilçe başkanıyım, iktidar partisinin ortağı falan değilim. Ben belediyeden imara yerimi açmıyorum, benim ticaretimi güzelleştirmiyorlar, Ereğli'nin yollarını daraltan ben değilim. Onların yaptığı eksiklikleri kabul etmiyorum. Bu toplantılara katılmamalarını da şiddetle kınıyorum, kimseye de saygı duymuyorum. Ereğli'nin menfaatinden kaçan insana benim saygım olmaz. Türkiye'nin menfaatlerinde, birlik ve beraberliğinde AK Parti'ye, genel başkanımız tarafından verilen bir destek var ama ben Ereğli'de AK Partililere destek oluyorum diye bir şey yok. Ben beraber alınan karara saygı duyarım. Ben birinin aldığı karara saygı duysam bütünşehir, büyükşehir meselesini gündeme getirenlerin biri benim. Bütünşehir de büyükşehir de Ereğli mağdur olacak. Kandilli, Gülüç, Ormanlı kapatılırken köy olan yerler kapatılırken amaç neydi kırsalda oyu almak merkezi ele geçirmek. Bu kadar net. ‘Toplantıya katılanlar bölücüdür' demiyoruz. Bölücülüğün elini biz tutmadık. Ereğli'nin il olmasından yanayız. Milletvekillerimiz ile de görüştük; 'biz Zonguldak milletvekiliyiz, Ereğlinin milletvekili değiliz' diyorlar. İslamda, 'ben' yoktur 'biz' vardır. Ereğli'de ne yapılması gerekiyorsa bana ne düşüyorsa gövdemi koymaya hazırım"

 

KUMAŞ: ÖNÜMÜZDE ENGEL OLUYORLAR

SP İlçe Başkanı Musa Kumaş, herkesin siyasi kimliği, kişiliğinin saygın olduğuna dile getirirken, "Bizim sıkıntımız ortak bir mutabakat sağlayamıyoruz. Bir de, burada ne kadar bağırırsak bağıralım, önümüzde bir kısım insanlar engel oluyorlar. Burada ben de dahil, hiçbir siyasi partinin İl Başkanı, Ereğli'nin il olmasını istemez. Eğer Zonguldak Büyükşehir olacaksa merkez Ereğli olmalı. Çünkü Zonguldak'ın gelişebilecek hiçbir tarafı yok" diye konuştu.

 

KOMİSYON KURULSUN

DSP İlçe Başkanı Mustafa Timur da, toplantıda Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'ın olması gerektiğini savunurken, "Milletvekiller ve belediye başkanı Ereğli'nin il olması konusunda hiçbir şey söylemiyorlar. Bizim bir şeyler yapmamız lazım. Eylem planı hazırlamamız lazım" dedi.

BBP İlçe Başkanı Turabi Çelik ise çalışmalar için komisyon kurulması önerisinde bulundu.

Ereğli Esnave Sanatkarlar Odası Başkanı Hikmet Tezel, önceki toplantılarla ilgili gelişmeler ve gelinin aşamaya yönelik detayları aktardığı konuşmasında, konuları Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ile de istişare ettiklerini, ‘ağabeylik' yaparak katkı sağlamasını istediklerini belirtti.

Milletvekillerinin de genel merkezlerinden randevu alacaklarını hatırlatan Tezel, Mecliste milletvekillerimizi ziyaret edip sinsileyi takip ederek gidelim dedik. MHP Genel Başkanı belki bizim için alamadığımız bir randevuyu alır, belki bu konu için büyük katkılar sağlar. Böyle birliktelik sağlanırsa gerekli randevular alınır, biz istediğimiz noktaya varacağımızı düşünüyorum" dedi.

 

KILIÇ SERT KONUŞTU: İSTİFA ETMEZSEM NAMUSSUZUM

Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç ise seçimlere daha zaman olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"CHP, MHP, AK Parti olarak birlik olarak Ankara'ya gidip hazırlayacağımız dosyayı önlerine koyup, masaya vurup, ‘biz bunu istiyoruz' diyoruz. Ne yazık ki bizde ‘böl, parçala, yönet' taktiği var. 3 toplantıda da havanda su dövüyoruz. Ereğli Muhtarlar Derneği'nin 137 üyesinin 11 tanesi istifa etti, 125 üye ile birlikte taşın altına gövdemi de koyarım. Bazı şeyleri hazmedemiyorum, Ereğli'de böl parçala yönet taktiği var. Bu olduğu müddetçe de biz hiçbir yere varamayız. Koltuğundan vazgeçen var mı? ben hazırım. Yarın istifa etmezsem namussuzum, şerefim üzerine yemin ediyorum. Ben zarar veriyorsam muhtarlar derneğine istifa etmeye hazırım. İlk önce birlik ve beraberliği sağlamamız lazım. Belediyede, il genelde, partilerde; bak muhtarlara da adım attılar, çomak attılar, böl, parçala, yönet taktiği…"

Alaplı Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Uysal da, Büyükşehir meselesinde köy muhtarlarının ciddi sıkıntıları olduğunu, Bütünşehir olan illerde ciddi derecede hizmet akışı yönünden mağdur olduklarını gözlemlediklerini, bunun için de Ereğli'nin il olması gerektiğini kaydetti.

 

KARAOĞLU: EREĞLİ'NİN İL OLMASINI İSTEYENLERİN SAFINDAYIM

İlçe Kent Konseyi Başkan Vekili Yusuf Karaoğlu, kendisinin1989'da da Ereğli'nin il olmasını isteyenlerin safında yer aldığını anımsatarak, "O saf kayboldu il olmayı kaybettik. Bizim ise düşüncemiz değişmedi. Büyükşehir, bütünşehir tehlikeli sözlerdir. Ereğli'yi avutma sözleri, kandırma sözleridir. Bütünşehir diye birşey olmaz, bütün ekmek olur, bölersin çeyrek olur onun arkasından da çeyrek şehirler gelir. Biz buna karşı çıkmamız lazım." Şeklinde konuştu.

 

KOMİSYONDA KARAR KILINDI

Ereğli TSO Başkan Yardımcısı Sertan Yalçın'ın kapanış konuşması ardından, Ereğli ve Alaplı'nın esnaf odaları, şoförler odası, muhtarlar dernekleri, Kent Konseyleri'nin oluşturacağı bir komisyon kurulması, kurulacak bu komisyona da başta siyasiler olmak üzere yöneticilerin tam destek vermesi kararı alındı.

Toplantıya Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam, Kandilli Belediye Başkan Vekili Mustafa Erdem, Ereğli ve Alaplı'dan bazı oda ve dernek başkan ve yöneticileri katıldı.

 

Editör: TE Bilisim