ZONGULDAK İl Halk Kütüphanesi'nde 3 yıldır gönüllü olarak çalışan 57 yaşındaki Hüseyin Karadoğan, yaşadığı Dağüstü Köyü'nün muhtarı Şenol Akdoğan ile birlikte kahvede sohbet sırasında ortaya çıkan fikir ile 23 yıl önce taşımalı eğitim nedeniyle boşaltılan atıl durumdaki ilkokul binasını, 'Orada bir köy var uzakta' kampanyasıyla topladıkları 3 bin kitapla kütüphaneye dönüştürdüler. Köylülerin binanın tadilatında çalışarak ve maddi destek verdiği kütüphane 23 Nisan 2016'da Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda '92.Yıl Cumhuriyet Kitaplığı' adıyla hizmete açıldı.
Dağüstü Köyü Muhtarı Şenol Akdoğan ve köyde yaşayan ve kitaplara olan ilgisiyle bilinen Hüseyin Karadoğan, kahvede otururken sohbet sırasında akıllarına köye bir kütüphane kurma fikri geldi. Karadoğan ve Akdoğan, İl Halk Kütüphanesi'nin desteğiyle 'Orada bir köy var uzakta' sloganıyla afiş hazırlayarak kitap bağışı kampanyası başlattı. Karadoğan ve Akdoğan, kütüphane önüne kurulan stant ve çeşitli bağışlarla 8 ayda 3 bine yakın kitap toplamayı başardı. Bülent Ecevit Üniversitesi de masa, raf ve bilgisayar desteğinde bulundu.
BİNANIN TADİLATINDA KÖYLÜLER ÇALIŞTI
Muhtar Akdoğan, 1994 yılında taşımalı eğitim nedeniyle kapanan ilkokul binasın kütüphaneye çevrilmesi için Çaycuma Kaymakamlığı'ndan destek istedi. Kaymakamlığın inşaat malzemelerindeki desteği ile birlikte kadını, erkeği, genci ve yaşlısı demeden köylüler, camı, penceresi olmayan, çatısı çöken, atıl durumdaki ilkokul binasının tadilatında çalışarak kısa sürede tamiratını bitirdi. Ardından toplanan kitaplar, raflar ve masalar konuldu. Son olarak kitapların yerleştirilmesiyle 2015 yılında bitirilen ve kütüphane 23 Nisan 2016'da Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda 'Dağüstü Köyü 92. Yıl Cumhuriyet Kitaplığı' adıyla açıldı.
'KÖY HALKINI KÜTÜPHANEDE GÖRMEK BENİ MUTLU EDİYOR'
Dağüstü Köyü Muhtarı Şenol Akdoğan, ilkokul mezunu olduğunu ve çocukluk döneminde üniversiteye gidememenin üzüntüsünü hayatının her döneminde hissettiğini söyledi. Bu nedenle köyüne bir kütüphane kazandırmak istediğini ifade eden Akdoğan, şöyle dedi:
"Bizim dönemimizde okula gitmek zordu ve okuyamadık. Okuyamamanın üzüntüsü içerisinde burayı canlandırarak hem öğrencilerimize, hem de yetişkinlerimize okuma kültürünü aşılamak için böyle faydalı bir hale getirmeye çalıştık. Halk buranın önünde düğününü, bayramını yapıyor hem de fırsat buldukça burada dersini çalışıyor, kitabını okuyup vakit geçiriyor. Çocukların, köy halkını kütüphanede ve çevresinde vakit geçirdiğini görmek beni mutlu ediyor. Eksikliklerimiz var. İnternet bağlantımız yok. Tamamlayacağız. İl Halk kütüphanesi bize kitapta çok yardımcı oldu. Çevre köylerden de destekler geldi. Buranın yapımında kendimiz çalıştık. Köylülerimiz çalışarak yaptı. Kiremitleri kaymakamlık verdi. Diğer malzemeleri bağışlarla köylülerin desteğiyle yaptık. Boyasını sıvasını kendi köylümüz yaptı, Tadilatında bizzat çalışarak bu hale getirdik."
KİTAP SEVGİSİ, OKULU OLMAYAN KÖYÜNE KÜTÜPHANE KAZANDIRDI
Termik santralde 25 yıl bakım ustası olarak çalıştıktan sonra 2011'de emekli olan Hüseyin Karadoğan, kitap okuma alışkanlığını sürdürerek boş vaktini İl Halk Kütüphanesi'nde geçirmeye başladı. Karadoğan, kendi isteğiyle kütüphanede gönüllü olarak ücret almadan çalışmaya başlayarak, 3 yıldır kitapların tamiratını, ciltlemesini, bakımını yapıyor. Karadoğan, vaktinin büyük bir bölümünü kitaplarla geçiren bir insan olarak köyüne en iyi hizmeti bir kütüphane kurarak yapacağını düşündüğünü söyledi. Muhtar ile el ele vererek kütüphaneyi köylerine kazandırdıklarını ifade eden Karadoğan, "İl Halk Kütüphanesi'nin desteğiyle 'Orada bir köy var uzakta' yazılı bir afiş bastırarak başlattığımız kampanya 8 ay sürdü. Yoğun ilgi gördük. Bağış yapan çok kişi oldu. Toplanan kitapları köyümüze taşıdık. 2 binden fazla kitap bağışı yapıldı. Başka kaynaklardan da kitaplar geldi. Eski ilk okulumuzu tadilat yaptırmaya karar verdik. Köylülerin olağan üstü gayretleriyle tadilat bitti. Ben kitap okurken köylülerimde kitap okusun mantığıyla böyle bir girişimde bulundum. Başarıla da olduk." dedi.
Kütüphane haftasında hizmetlerinden dolayı plaket aldığını belirten Karadoğan, kütüphanede olmaktan mutlu olduğunu sağlığı el verdiği müddetçe de çalışacağını söyledi.

Editör: TE Bilisim