Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre, 10 Mart Cuma, saat 01.22'de Samsun açıklarında deniz tabanının 8,3 km altında aletsel büyüklüğü 4,o olan salınım oldu. Bunu 2,6 büyüklüğünde deprem takip ederken, 9 Mart Perşembe sabah saatlerinde de 3,8 ve 2,o büyüklüklerinde depremler yaşandı. 

Kıyıdan yaklaşık 100 kilometre uzakta oluşan sarsıntılardan 3'ü hissedilmezken, 4 büyüklüğündeki depremin Samsun  ve Sinop kıyılarında binalardaki bazı kişiler tarafından hafif ve anlık şekilde hissedildiği öğrenildi. 

Olumsuz bir durum yaşandı. 

Diğer yandan, aynı kesimde 2 hafta içinde 9 sarsıntı kaydedildi. Bu aktivitelerden 4'ü, 9 ve 10 Mart'ta meydana geldi. 

Ayrıca, 11 Nisan 2022'de, Karadeniz Ereğli açıklarında 4,4 büyüklüğünde salınım olmuştu. 2016 yılında da Kdz.Ereğli açıklarında 5,o büyüklüğünde sarsıntı kısa süreli paniğe sebebiyet vermişti. 

Uzmanlar, Karadeniz yeterince araştırılmadığı için olası fayların haritalarda yer almadığını belirtmişti. Bazı jeolojlar, Karadeniz açıklarındaki fayların gerilim hızlarının çok yavaş olması nedeniyle, ender aralıklarla gerilim atımı yaptığını kaydediyor. 

AMASRA DEPREMİ!

Karadeniz açıklarında bilinen en büyük kayıtlı deprem 3 Eylül 1968 yılında Bartın'da yaşanmıştı. Amasra ilçesinin yaklaşık 10 kilometre açıklarında olan 6,5 büyüklüğündeki sarsıntı, yer yer küçük tsunamiyi de tetiklemişti. Amasra ve çevresinde yıkıma neden olan afette 29 can kaybı olmuştu.

Editör: TE Bilisim