AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, yatırım ve istihdam sağlayacak yeni akdedilecek rödevans sözleşmeleri ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı'nın resmi gazetede yayımlandığını açıkladı.

 Çaturoğlu; 3213 sayılı Maden Kanunun 29. maddesinde yapılan değişiklik ile yer altı maden işletmelerinde rödövans yoluyla işletilecek maden ocaklarında yeni akdedilecek sözleşmelerde meydana gelecek maliyet artışlarındaki fiyat farkı ödemesi ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararının resmi gazete yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirtti.

2 DEFA İHALEYE ÇIKMIŞTI

Milletvekili Çaturoğlu yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdiler,   "Malumları olduğu üzere TTK'ya bağlı Armutçukta Hema'dan devredilen maden ocağı TTK tarafından 2 defa ihaleye çıkılmış, ancak yeni yapılacak sözleşmelerde maliyet artış farkları ile ilgili yasal bir düzenleme olmadığından dolayı ihaleye giren olmamıştı. Bunun üzerine yaptığımız girişimler sonucunda 3213 sayılı Maden Kanunun 29. Maddesinde "19/09/2014 tarihinden sonra akdedilen rödövans sözleşmeleri ile yeni akdedilecek rödövans sözleşmelerinde oluşacak fiyat farkı ödemeleri" şeklinde yasal düzenleme yapılmış ve maddenin uygulanabilmesi için Bakanlar Kurulu kararı beklenmekteydi. Bakanlar Kurulu Kararı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 "SÖZLERDEN BİRİSİ DAHA GERÇEKLEŞMİŞ OLACAK"

Armutçuk'ta Hema'dan devralınan ocak ile Karadon'da FETÖ'den devralınan ocaklar TTK tarafından en kısa zamanda ihale edilecektir. Umut ediyoruz ki bu düzenleme ile ocakların tekrar işletilmesi, yatırım yapılması ve ilimizden yaklaşık 1500-2000 kişinin de istihdamı sağlanmış olacaktır. Dolayısıyla bu düzenlemeden 10 bin kişi istifade etmiş olacaktır. Dolayısıyla ilimize verdiğimiz sözlerden birisi daha gerçekleşmiş olacaktır.  Kararın hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum"

Zonguldak TSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, konuyla ilgili değerlendirmesinde,

"11 Eylül 2014 tarihinden sonra ihale edilen rödevans sözleşmeleri ve yeni ihaleye çıkarılacak sahalar söz konusu destek ödemelerinden faydalanamamaktaydı. Zonguldak dışındaki özel yeraltı maden işletmelerine sağlanan desteğin, Zonguldak'ta yeni ihale edilecek kömür sahaları içinde verilmesi gerektiği Zonguldak Milletvekillerimizin öneri ve destekleri ile Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilmiştir. Daha sonra 27 Ocak 2017 tarih ve 29961 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan kanunla fiyat farkı ödemelerine ilişkin usul ve esasları düzenleme yetkisi Bakanlar Kuruluna verilmiştir. 28 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu Kararına göre 11 Eylül 2014 tarihinden sonra ihale edilen sahalar ile yeni ihaleye çıkarılacak sahalar da destekten yararlanacaktır. Bu kararla yeni yapılacak ihalelerle bölgemizde bin 500 kişilik istihdam sağlanacaktır. İnanıyorum ki, sanayicilerimiz geride kalan süreçte yanlarında bulunan, girişim ve destekleri ile sorunları ortadan kaldırmak için çaba gösterenleri unutmayacaktır. Kayıplarımızın telafisi ile rödevans uygulaması geçmişte olduğu gibi lokomotif sektörlerin başında gelecektir. Kanunun yürürlüğe girmesinde katkısı bulunan Zonguldak dostlarına müteşekkiriz." ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim