Zonguldak'ta ekonominin can damarı Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK), 1990 yılında 34 bin 349 olan işçi sayısı bugün 7 bin 818'e kadar geriledi. Bu yılın sonunda 1127 işçinin emekli olmasıyla işçi sayısı 7 binin de altına düşecek.

Türkiye'nin en büyük taşkömürü havzası Zonguldak'ta Genel Maden İşçileri Sendikası'nın(GMİS) yaptığı araştırmada 180 yılda çıkartılabilecek 1.3 milyar ton kömür rezervi olduğu tespit edildi. Tarih boyunca ürettiği taşkömürü ile Cumhuriyet'in kurulması dahil sanayiye büyük katkıları olan TTK'nın 34 bin 349 işçiyle çalıştığı 1990 sonrası işçi sayısı hızla azaldı. Kurumda geçen yıl Ocak ayında işçi sayısı 8 bin 899 olarak belirlendi. 2016 sonunda 1027, bu yılın ilk 4 ayında da 163 işçi emekli olarak kurumdan ayrıldı. 14 bin norm kadroyla çalışması gereken kurumda Nisan ayı itibariyle KPSS ile alınan farklı meslek guruplarındaki işçiler de dahil edilince işçi sayısı 7 bin 818 olarak hesaplandı. Yıl sonuna kadar 1127 işçinin daha emekli olacağı belirtilen kurumda çalışan sayısı 7 binin de altına düşecek.

TTK'da işçi açıklarını gidermek için ise en son 2009 yılında 3 bin üretim işçisi alındı. Ardından geçen sürede az sayıda KPSS ile alınan işçiler dışında işçi alınmaması, üretimin yanı sıra iş güvenliğini de olumsuz etkiliyor. 1967'de 31 bin 441 işçiyle 5 milyon 30 bin 864 ton üretim yaparak yıllık kapasitesini yakalayabilen TTK'nın işçi açıkları nedeniyle satılabilir kömür üretimi yılda ortalama 900 bin tonlara düştü.

'İŞÇİ ALINMAZSA KURUM KAPANMAYA GİDER'

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, 5 milyon ton üretim kapasitesi olan kurumun bu sayıyı tarihinde sadece 1 kez yakalayabildiğini söyledi. 1990 yılından sonra işçi sayısının hızla azaldığını söyleyen Demirci, şöyle konuştu:

"Bu yıl tarihinin en düştük işçi sayısıyla en düşük üretimini yaptık. Bizim en büyük sıkıntımız işçi açıkları. İşçi sayımız her geçen gün düşüyor. Emekli olanın yüzde 80'i üretim işçisinden oluyor. Her emekli üretimden birisinin gitmesi demektir. Bundan dolayı kömür üretimi de alt seviyelerde. Biran önce kurumuna işçi alınması gerekiyor. Bu TTK'nın ve Zonguldak'ın kurtuluşu olur. İşçi alınmazsa kurum kapanmaya gidiyor. Bunu saklayamayız. Genel müdürlüğün yaptığı araştırma TTK'ya sadece şuan 2 bin üretim işçisi alınsa bunun devlete 1 lira zararının olmayacağı ifade ediliyor. Bu üretimi arttıracaktır."

Editör: TE Bilisim