16.11.2021, 20:05

ENERJİ BAKANI SAYIN FATİH DÖNMEZ’E AÇIK MEKTUP...

Emeğin başkenti Zonguldak'ta,

TTK'da yaşananlar,

İşçi sayısının her geçen gün düşmesi,

Üretimin azalması,

Bunların ardından yaşananları zaman zaman siz değerli okuyucularımız ile paylaşıyoruz...

Değerli bir okurumuz,

'Enerji Bakanımız Fatih Dönmez’e açık mektup' başlığı ile,

Bir mektubu bizlere ulaştırdı...

O çağrı mektubunda neler yazıyor, sizlerle paylaşıyoruz...

"Sayın Bakanım

Bildiğiniz gibi Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak için olmazsa olmaz nitelikte bir kurum olup şehrimizin ekonomisi için dinamo vazifesi görmektedir.

Bu sebeple hem kurum çalışanları hem de tüm şehir TTK’nın daha iyi bir yönetim ile daha iyi bir seviyeye gelmesini sabırsızlıkla beklemektedir.

Ancak kurum çalışanlarından öğrendiğimiz kadarı ile üretim her geçen gün düşmekte zararda artmaktadır. Dünyada taşkömürü fiyatları tavan yapmış iken ülkemizin tek Taşkömürü üreticisi olan kurumun üretimi tarihinde görülmemiş şekilde 700 bin ton civarlarına düşmüştür...

Ümitle kömür üretiminin artırması beklenen mekanize sistemde en büyük müessese olan Karadon'da istenilen sonuçların alınamadığı tüm kurumda konuşulmakta moraller bozulmaktadır.

Kurum 4 yıl boyunca 72 Euro’dan aldığı yeraltında kullanılan fenol köpük için 4 yıl sonra başka bir firmada ihaleye girince uyduruk gerekçe ile ihaleyi iptal edip sonra tekrar eski firmaya 36 Euro’ya ihalenin verildiği ortaya çıktığı halde siz ne yaptınız?

Neden 4 yıl boyunca fahiş fiyattan bu malzemeleri aldık diye sorumlulara hesap sormayan Genel Müdüre 'Sen ne yapıyorsun?' diye birileri sorsun istiyoruz.

Bir Müessese Müdürü işçilerini evinde çalıştırıp yeraltında çalışıyorlarmış gibi ocak yevmiyesi verirken,

Yakalandığı halde hakkında teftiş kurulu tarafından soruşturma açılması üzerine tüm TTK personelinin genel müdür ona ceza verilmesine müsaade etmez göstermelik soruşturma o müessese müdürü genel müdürün prensi teftiş kuruluna talimat vermiştir demesinden rahatsız oluyoruz.

Kurum personeli Genel müdür olmadan önce müessese müdürü iken ocağa girmeyen amatör sendikacılara 2 yıl boyunca yeraltı yevmiyesi veren ve bu konuda soruşturma geçirerek uyarı cezası alan bir Genel müdür evinde çalıştırdığı işçilere ocak maaşı ödeyen müessese müdürüne ceza verebilir mi diye sormasından rahatsız oluyoruz.

Nitekim bu konuda aylardır teftiş kurulundan bir sonuç çıkmamasına da gözlemci oluyoruz.

Yıllardır verimli bir şekilde çalışan Üzülmez müessesesi mobil lauvarının özel firmadan kurum tarafından satın alınıp daha bir yıl geçmeden kullanımından vazgeçilip atıl duruma düşmesinin nedenini anlayamıyoruz.

Madem kullanmayacaktınız niye o milyonlarca Euro verip neden aldınız diye birileri hesap sorsun istiyoruz.

Sayıştay raporlarında 2 yıl önce önlem alınması için uyarı olmasına rağmen TTK’nın ürettiği kömürü lauvarda yıkayamayan bunun planlamasını yapamayan bir yönetimin kuruma daha fazla zarar vermesine göz yumulmasın istiyoruz.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil açıklama yapıyor ve Sadece Türkiye'de çıkan ve koklaşabilir özelliği olan TTK'nın ürettiği kömür santrallere gidiyor.

Asıl hedefi demir çelik sanayisi olan ve demir çeliği eritebilen taşkömürümüzün enerji santrallerinde kullanılması günahtır diyor.

Ama bugün plansızlık ve beceriksizlik yüzünden lauvara sokulamayan üzülmezden çıkan kömür taşı toprağı ile birlikte santrallar için direk olarak Çatalağzı’na gönderiliyor bu ülke ekonomisine balta vurmak değil mi?

Sayın Bakanım Halil İbrahim Kurtocağı isimli vatandaşın Türkiye Taşkömürleri kurumundan satın aldığı kömürün içinden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla yoksul yurttaşlar için dağıtılan kömür paketleri çıkıyor.

Genel müdür 3 gün sonra açıklama yapıyor arkadaşlar bir ton vatandaşa satılan yani 40 torba kömürde 7 torba eksik kalınca o kömürden tamamlamış bende tasvip etmiyorum diyor.

Acaba bu kaç kez yapıldı kaç ton yardım için vakfa verildi denen kömür satıldı. Bu devleti yanıltmak değil mi ?

Devlete şu kadar ton yardım için vakfa verdim deyip bir kısmını satmak kamu kurumuna diyelim ki hata öyle bile olsa yakışıyor mu?

Vatandaş bunu duyurmasa ortaya çıkmasa ne olacaktı ?

Düşünebiliyor musunuz? TTK 1 Ton yani 40 torba kömür veremeyecek durumda yani özürleri kabahatlerinden büyük.

TTK tarihinde ilk kez dinamit olmaması sebebiyle üretimde düşüş yaşandığı bir dönemden geçiyor bunun planlamasını yapamayan yöneticilerle kurumumuzun istenilen seviyeye gelebilmesi mümkün mü?

Kömürün bu kadar değerli bir hal aldığı günümüzde TTK güçlenmeli kurum bakkal dükkanı gibi yönetilmeye devam ederse müdahale ederiz diye açıklama yapan AK Parti milletvekillerinin de defalarca söylediği gibi projeler geliştirebilecek bir yönetim ile işçi açıkları da biran önce kapatılarak ihtiyaç olan sayıda işçi acilen alınmalı ve kurumun üretimi en üst seviyeye çıkarılmalıdır.

Sayın Bakanım bunları da yapabilecek olan sizsiniz TTK’nın sizin müdahalenize Zonguldak ilinin de Filyos projesinin yanında TTK’nın  yaşatılmasına da ihtiyacı vardır. 150 milyon ton kömür yerin altında ülke ekonomisine katılmayı beklemektedir.

Zonguldak olarak neşter vurmanızı ve Hem TTK’yı hem de ilimizi şahlandırmanızı bekliyoruz.

Saygılarımla…"

Bir okuyucumuzun iddialarını ve düşüncelerini sizlerle paylaştık...

Bakalım bu çağrıya nasıl bir yanıt gelecek?

Yorumlar (1)
N. Ü 3 hafta önce
150 milyon ton değil, 1,5 milyar ton.
hafif yağmur
Günün Anketi Tümü
Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?
Namaz Vakti 09 Aralık 2021
İmsak 06:28