Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, tüketicilerin sosyal medya hesapları üzerinden yapılan alışveriş konusunda uyarıda bulundu.

İnternet üzerinden yapılacak alışverişlere ilişkin ödeme işlemlerinde ödemenin “SSL sertifikalı” veya “3D güvenli” ödeme seçenekli kanallardan yapılmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifaden eden İsmail Maden, şu sözlere yer verdi; “Yaşanan salgın sürecinin de etkisi ile tüketicilerimiz alış verişlerini elektronik ticaret yoluyla yapmaktadırlar. Tüketicilerimizin talep ettikleri ihtiyaç duydukları ürünleri en uygun fiyattan almak istemeleri son derece doğal bir durumdur.
Ancak, özellikle sosyal medya aracılığıyla yapılan ticari reklamlar çoğunlukla gerçekdışı ve tüketicileri yanıltmaktadır.
Bu kapsamda, tüketicilerimizin sosyal medya hesapları aracılığıyla aldatılıp yanıltılmaması ve olası mağduriyetlerin yaşanmaması açısından birkaç önemli hususa dikkat çekmek istiyorum.
-İnternetten gerçekleştirilecek alışverişlerde, alışveriş yapılacak internet sitesinde satıcının bilgileri kontrol edilmeli, şikayet sitelerinden kısa bir ön inceleme yapılarak haklarında yapılan yorumlar incelenmelidir.
-Tüketiciler tarafından benzer mecralardan ürünün önceki ve mevcut yaklaşık fiyatı araştırılmalı, gerçekçi olmayan fiyatlara veya indirimlere son derece temkinli yaklaşılmalı ve dikkat edilmelidir.
-Alışveriş yapılan internet sitesinin orijinal adının adres çubuğunda kurumsal sayfasında yer aldığı gibi (uzantısı vb.) olmasına dikkat edilmeli, sahte veya taklit bir site olması ihtimaline karşı site adı mutlaka kontrol edilmeli mümkünse tüketici sayfa ismini bizzat kendisi girmelidir.
-İnternet üzerinden yapılacak alışverişlere ilişkin ödeme işlemlerinde ödemenin “SSL sertifikalı” veya “3D güvenli” ödeme seçenekli kanallardan yapılmasına dikkat edilmelidir.
-Hiçbir şekilde tüketicilerimiz sosyal medya hesapları üzerinden alışveriş yapmamalı, sosyal medyada gördükleri reklamları ilgili firmaların internet sitelerine girip kontrol etmeden telefon aracılığı ile yada mesaj ile onay vermemelidir.
Tüketicilerimiz firmaların uygulamaları nedeniyle mağdur olmaları durumunda, kayıplarının tanzim edilmesi amacıyla parasal değeri 15.430 TL’nin altında bulunan mağduriyetlerde Ticaret İl Müdürlüğümüze gelerek veya e-devlet üzerinden hakem heyetimize başvurabileceklerdir.” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim