Konuya ilişkin olarak Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğinden yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Sendikamız tarafından 11 Mart 2022 tarihinde Çaycuma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne yazı yazılarak Çaycuma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Ziraat Bankası Çaycuma Şubesi arasında imzalanan ve 01.06.2020-31.05.2023 tarihleri arasını kapsayan 3 yıllık banka maaş promosyon tutarının enflasyon, kamu çalışanlarına yapılan zam oranları ve ekonomik veriler dikkate alınarak yenilenmesi/güncellenmesi için çalışma başlatılması talep edilmişti.

Çaycuma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Ziraat Bankası Çaycuma Şubesinin konuya ilişkin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderdiği yazıyı sendikamıza göndermiştir. Bankanın yazısında, ‘Yazınıza konu işlemlerle ilgili olarak kurumunuz ile bankamız arasında 01.06.2020 tarihinde yapılan 3 yıllık protokol çerçevesinde işlem yürütülmektedir.’ denilmektedir. Ziraat Bankası Çaycuma Şubesinin banka promosyonunun mevcut ekonomik koşullara göre güncellenmesi talebini reddetmesi kabul edilemez.

Ülkemizde son aylarda enflasyon tamamen kontrolden çıkmış, işçi ve emekçiler başta olmak üzere geniş halk kitleleri zamlar altında ezilerek geçim derdine düşmüştür.

Yıl başından bu yana Türk lirasında yaşanan aşırı değer kaybı ve yüksek enflasyon nedeniyle, daha önce imzalanan ve halen yürürlükte olan banka promosyon sözleşmeleri nedeniyle kamu emekçileri ciddi anlamda ekonomik zararla karşı karşıyadır. Enflasyonun yüzde 20’nin altında olduğu ve çalışanların bu enflasyona göre maaş ve ücret zammı aldığı dönemde imzalanan sözleşmeler, resmi enflasyonun yüzde 80’leri aştığı ve çalışanların maaşlarının enflasyon farkı nedeniyle arttığı dönemde bütün anlamını yitirmiştir.

Diğer taraftan iktidarın ısrarla sürdürdüğü yanlış ekonomi politikaları sonucunda bankaların kârlılık oranları yüzde 300’leri aşan oranlarda artmıştır. Ücretli çalışanlar açısından büyük ekonomik kayıplar söz konusuyken bankaların bilançolarında dikkate değer kar ve kazançların ortaya çıkması, promosyon sözleşmelerinin mevcut ekonomik koşullara uygun olarak güncellenmesini gerektirmektedir.

Kamu emekçilerinin bankaya yatan maaşlarında ‘enflasyon farkı’ nedeniyle artış olurken, eski enflasyon oranı ve maaş düzeyine göre saptanan promosyonlar çok düşük düzeyde kalmıştır. Promosyon sözleşmesinin 3 yıl gibi uzun süreli olması ve enflasyona göre ayarlama bulunmaması nedeniyle Çaycuma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde görev yapan 1200’ün üzerinde çalışan mağdur olmuş, ciddi gelir kaybı yaşanmıştır. Banka ile imzalan promosyon sözleşmesi ekonomide beklenmeyen olağanüstü durumlar (yüksek enflasyon, döviz krizi) nedeniyle yeni koşullara uyarlanmak zorundadır. Bu nedenle Ziraat Bankası Çaycuma Şubesi promosyonları, geçmişe yönelik olanları da kapsayacak şekilde güncellemelidir.

Resmi verilere göre yıllık tüketici fiyat enflasyonunun (TÜFE) %79,60 ve üretici fiyat enflasyonunun (ÜFE) %144,61 olarak açıklandığı bir ortamda eğitim ve bilim emekçilerinin maaş, ek ders ve diğer ödemelerdeki artışlar dikkate alınarak Ziraat Bankası Çaycuma Şubesi ile yapılan promosyon sözleşmesi yeniden değerlendirilmeli, eğitim emekçilerinin ekonomik kayıplarının giderilmesi için gerekli adımlar en kısa sürede atılmalıdır.”

Editör: TE Bilisim