Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışma takviminin belirleneceği toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapıldı. Toplantıya Bakan Vedat Bilgin, TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol ve TÜRK-İŞ Gene Başkanı Ergün Atalay katıldı.

Atalay, toplantı sonrası yaptığı açıklamada "Asgari ücret tespit komisyonunun takvimi belli oldu. İlk toplantı 7 Aralık saat 14.00'te, ikinci toplantı 14 Aralık saat 14.00'te yapılacak. İnşallah tarafları memnun edecek rakam çıkarsa, arzumuz üçümüz beraber imza atalım ama arzu etmediğimiz rakam olursa o masada olmayacağımızı yine ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Atalay'ın açıklamaları şöyle:

Uygulama şubatın 1'inde olacak, 60 gün var biz asgari ücret konuşuyoruz. Konuşulunca bu milletin cebine para falan girmiyor. Geçmişte aralık sonunda belli oluyordu, bu rakam hemen belli olsun da kamuoyu bunu konuşuyor, bu mesele bitsin. Ne zaman rakam konuşulsa raflarda fiyatlar artıyor.

Tedirginliğim oydu rakam konuşmamakla ilgili. Geçen sene bu vakitlerde peynir 35 liraydı, şu anda 140-150 lira. İşini düzgün yapan marketler var ama işini düzgün yapmayanlar da var. Bunu en iyi emekli, işsiz, işçi biliyor. İnşallah tarafları memnun edecek rakam çıkarsa, arzumuz üçümüz beraber imza atalım ama arzu etmediğimiz rakam olursa o masada olmayacağımızı yine ifade ediyoruz.

Asgari ücret geçim ücreti oldu bu ülkede. 10 yıldır, 20 yıldır teknik elemanlar var, uzmanlar var, onların konumu var. Çalışma hayatının beklediği sorunlar var.

Asgari ücrette mesele bitmiyor. Hükümetin bir şey yapması lazım. Asgari ücret ile işçi çıkaranlar oluyor. Hükümetinin bunun için bir şey yapması gerekiyor.

Toplantı öncesi ne denildi?

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol'un toplantı öncesinde yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şu şekilde:

"SGK'de bir maliyet artışı söz konusu eğer emekli çalıştırırsanız. Tabii bu işverenler için bir risk. Sayın bakan müjdeli haberi kapalı bir toplantıda vermişti. Emekliler ve emekli olmayan çalışanlar arasındaki SGK prim farkı giderilecek.

Emekliler ve emekli olmayan çalışanlar arasındaki SGK prim farkı giderilecek!

Emekli olacak çalışanların aynı anda emekli olması durumunda işverenler için ciddi finansman problemi söz konusu. Aynı gün kıdem tazminatı alınması durumunda bir sıkıntı olacak. Bu durumda da işçinin mağdur olma durumu var.

Sayın Bakan az evvel müjdeyi verdi. KGF'den uygun krediyle işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesi aldık.

'Elimizi taşın altına koyacağız'

Üçüncü konu... Yüzlerce kişinin aynı anda emekli olması durumunda ithalatı, ihracatı etkileyen durumlar söz konusu olabiliyor. Bizim de çalışma arkadaşlarımızı mağdur etmeden, ithalatı-ihracatı aksatmadan bir planlama dahilinde bunları organize etmemiz gerekiyor.

Son iki asgari ücretin hem işçi tarafını hem işveren hem devletin imzasıyla ortak bir mutabakatla hayata geçirmiştir. Bu ortak mutabakatın devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu dönemde işverenler olarak üçlü imza için elimizi taşın altına koyacağız.

Dengeli, istikrarlı bir rakam için elimizi taşın altında koyacağız. Hem EYT hem asgari ücret sürecinin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum."

Editör: TE Bilisim