Eğitim Ve Bilim Emekçileri Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, yeni dönemde değişikliğe uğrayan sınav sistemi hakkında yaptığı değerlendirmede, değişen bu sistemin sınava girecek gençler üzerinde baskıyı artıracağını ifade etti.

Yılmaz; "Geçen yıla kadar uygulanan YGS ve LYS sistemi getirilirken, sınav stresi nedeniyle artan intihar teşebbüsleri gibi kaygı verici olaylar nedeniyle "Gençlerimizin hayatı bir günlük sınavdan daha kıymetli" denilmişti. Şimdi bu kaygı neden taşınmamaktadır? Değişen ne olmuştur?" dedi.

Önümüzdeki ilk sınav döneminde uygulanacak olan yeni sınavın öğrenciler üzerindeki baskıyı artıracağını belirten Yılmaz, bir önceki sınav sisteminde, iki oturumda gerçekleşen sınav için öğrencilerin sınav tarihlerine göre konu planlaması yapabildiklerini ancak yeni sistem ile bunun mümkün olamayacağını aktardı. Yılmaz; "Yeni sınavla birlikte sınav gününe kadar tüm konulara, üstelik soru tiplerini bilmedikleri, sınav sürelerinin belli olmadığı bir sınava hazırlanmak zorunda kalacaktır. Bu durumun gençlerimiz üzerinde baskı yaratmayacağını ifade etmek, en naif tabirle onların hayatını ve emeğini ciddiye almamaktır." dedi.

 "İnsani olmayan bir nitelik taşımaktadır"
Yeni sınav sistemiyle, bir gün içerisinde sabah ve öğleden sonra yapılacak oturumlarla adayların "başarı" göstermesi beklenmektedir. "Böylesi bir sınav sistemi, insani olmayan bir nitelik taşımaktadır." diyen Yılmaz, aynı gün içerisinde sabah oturumunda 80 soruluk Temel Yeterlilik Sınavı ve ardından üç oturuma birden ya da herhangi birine girerek en az 40 en fazla 160 soru sorulacak olan bir sınav sisteminin sonuçları açısında geçerlilik ve güvenilirlik taşımayacağını belirtti.

"Güvenlik önlemleri eziyettir"
Sınav dönemlerinde alınan güvenlik önemlerinin öğrenciler açısından eziyet olduğuna dikkat çeken Yılmaz; "Geçmiş dönemde sınavlarda yaşanan kopya skandallarının sorumluluğunu yetkililer ve hükümet almamıştır. Bu skandalların sorumluluğu adayların omzuna yüklenmiş ve sınavlar olağanüstü güvenlik önlemleri nedeniyle eziyet haline dönüştürülmüştür. Şimdi YÖK Başkanı bir gün içerisinde iki sınavın yapılacağını ifade etmekte, adayların iki sınav arasında zamanın olacağını belirtmektedir. Yanında sınava para dahi götüremeyen insanlara bu yeni bir eziyet olmayacak mıdır? Sınav stresini artırmayacak mıdır?" dedi.

Yeni sistemde "Temel Yeterlilik Sınavı" olacağı ve bu sınavda ağırlığın Türkçe ve Matematik konularına verileceği belirtiliyor. PISA sonuçlarına bakıldığında ülkemizde Türkçe ve Matematik konusunda eğitim sistemi alarm verdiği görülüyor. Bu sınavla bu soruna çözüm üretilmek isteniyor. Yılmaz'ın değerlendirmesine göre;  söz konusu sorunun çözümü sınav sisteminde değil eğitim sisteminde yapılacak köklü değişikliklerde yatmaktadır. Dolayısıyla söz konusu sınav eğitim sistemini yamalı bohça olmaktan çıkarmayacak, aksine yine sorumluluğu gençlerin omzuna yükleyecektir.

Yılmaz; "Eğitim Sen olarak, sorunun sınav çeşitlerinde olmadığını, aksine sorunun daha köklü biçimde sınavlara odaklanmış olan eğitim sistemi içerisinde olduğunu ve köklü değişikliklere gidilmeden kalıcı çözümlerin üretilemeyeceğini belirtmek isteriz. Çocuklarımızı ve gençlerimizi böylesine yakından ilgilendiren bir konuda alelacele yaşama geçirilen, "Ben yaptım oldu" denilen değişikliklerin daha büyük sorunlara yol açtığını hatırlatmak isteriz. Bu nedenle talebimiz, yeni sisteme geçişin ertelenmesi ve yapılacak değişikliklerin geniş bir uzlaşıyla oluşması için farklı görüş, eleştiri ve önerilerin değerlendirilmesiyle, bu sürecin açıklıkla yönetilmesiyle planlanmasıdır. Unutulmamalıdır ki yap boz haline dönüştürülen sadece eğitim sistemi değil gençlerimizin, çocuklarımızın hayatıdır. " şeklinde değerlendirmede bulundu.

Editör: TE Bilisim