Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında Türkiye’de ilk defa Avrupa Birliği’nden tescilli ilk baharatı ve endemik tıbbi aromatik bitkisi olan “Safranbolu Safranı” için Safranbolu Yukarı Çiftlik Köyünde 10 aileye 10 dönüm alan için hibe destekli kredi tahsisi yapılmıştı. Ekimi yapılan Safranbolu safranlarının ilk hasatları gerçekleştirildi.

Safran hasadının ardından değerlendirmede bulunan Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu Ormanların şifa kaynağı olduğunun altını çizerek, “Her bitkinin dilini okumaya çalışmalıyız, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında bölgemiz büyük bir potansiyele sahip. Bölgemizin bitkisel zenginliğini katma değere çevirmek için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

SON 20 YILDA BİTKİSEL ÜRETİM 5 KAT ARTI

CHP’li Başkanlar gelecek için masaya oturdu CHP’li Başkanlar gelecek için masaya oturdu

Bayraktaroğlu, “Topraktan çok güzel bir bitki yeşeriyor. Bu değerli bitkinin adı bu güzel şehre adını veren safran. Safranbolu İlçemize adını veren ve ‘kırmızı altın’ olarak bilinen üretimindeki zahmetli işçilik nedeniyle dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen ve şifalı bitkiler arasında yer alan bir coğrafi işaretli ürünümüzdür. Yaptığımız bu çalışmalar ile yöre insanımızın tıbbi ve aromatik bitkileri tanımasının yani sıra başta arıcılıkla uğraşan orman köylümüz olmak üzere vatandaşlarımıza ekonomik katkının yanı sıra bitkisel kaynaklı drogların oluşturulması, ilaç olma özelliği taşıyan türlerle ilgili fitokimyasal çalışmalara zemin hazırlanacaktır. Son 4 yılda tıbbi ve aromatik bitki ekim ve dikim alanımızı 2 kat üretimimizi 5 kat artırdık ve artırmaya devam ediyoruz. Bunun bilinciyle odun dışı ürünleri ekonomiye kazandırmak için gereken her türlü çalışmayı yapıyoruz. Ormanlarımız şifa kaynağı. Her bitkinin dilini okumaya çalışmalıyız, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında ülkemiz büyük bir potansiyele sahip. Ülkemizin bitkisel zenginliğini katma değere çevirmek, orman köylümüze ekonomik katkı sunmak için çalışıyoruz” dedi.

Muhabir: Haber Merkezi