Türkiye’nin yakından tanıdığı bilimcilerden biri olan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 2008 yılında yaptığı açıklama da, Sakarya - Düzce - Bolu hattında, 2025 yılına kadar 6,2 büyüklüğünde 2 deprem olacağı kestiriminde bulunmuştu. 23 Kasım 2022'de, Gölyaka - Düzce merkezli geniş bir alanda hissedilen ve 17 saniye süren 6,o büyüklüğünde sarsıntı yaşanmıştı. 

Prof. Ercan, deprem beklentisi açıklamasını 2019 yılında da yinelemiş, gazetemiz ve haber portalımızda bu demeci yayınlanmıştı. 

Prof. Dr. Ahmet Ercan, 16 Mart'ta yaşanan Bolu depreminin ardından, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Prof. Ercan, Bolu'nun bulunduğu kesimde yeni bir depremin gerçekleşmesinin olası olduğunu vurgularken "12 Kasım 1999'da 7,2 büyüklüğündeki Düzce depreminin üretmediği bir artçı salınım açığı kalmıştı. Burada, 5,8 büyüklüğünün üzerinde ana şok olarak en az 5,9  en fazla da 6,4 büyüklükleri arasında bir deprem üretmesi şaşırtıcı olmaz" ifadelerini kullandı. 

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ercan,  şöyle devam etti: "Bolu Kuzey Anadolu Kırığı'nın etkin olduğu yerlerden bir tanesi. 12 Kasım 1999 Düzce depreminde Kaynaşlı'ya kadar kırılmıştı. Kaynaşlı'dan sonra Elmacık kırığı vardı, o kırığın kırılmasını bekliyorduk. Eğer doğuya doğru kayıp Bolu'nun bulunduğu kesim yeni bir deprem üretirse bu benim için sürpriz olmaz. Kaldı ki, Düzce depreminin üretmediği ve bir deprem açığı vardı, artçı deprem açığı... Bunun da 5,9 - 6,4 büyüklüğünde salınım üretmesi muhtemel...

'HER AN OLABİLİR' DİYEMEYİZ!

4,8'lik deprem o bölgede bir gerginliğin birikmekte olduğunun göstergesi. Kahramanmaraş depreminden sonra ülke  diken üzerinde! 4.8'lik depremler yıkıcı olmaz, Bolu'da bir depremin yıkıcı olması için 6,4 büyüklüğüne ulaşması gerekiyor. 

Bolu, 6,4 büyüklüğünde bir depreme gebe midir? Evet, ama bunun her an olabilir demek için elimizde yeterli bir veri yoktur." 

Diğer yandan, bazı yer bilimciler Ercan'a katılmayarak, bölgedeki kırıkların büyük gerilim boşalımı yaşadığını, 4,o - 5,o büyüklükleri arasında sarsıntı potansiyeli olduğunu kaydettiler. 

Koyu kırmızı kesimler en çekinceli alanı temsil etmektedir. Bolu'da yakın zamanda çok büyük deprem ihtimali zayıf olsa da gelecekte, geçmişte yaşadığı depremlerin benzerlerini yaşayacaktır.

Editör: TE Bilisim